Annons

Annons

Annons

Annons

Mölnbo

Insändare
Rovdjursavvisande stängsel höll inte måttet, i Sjunda vargrevir

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett korrekt uppsatt rovdjursavvisande stängsel håller vargen borta, menar insändarna angående vargattacken mot får i Sjunda.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Vi beklagar verkligen det som inträffat i vargreviret Sjunda och vi förstår att man som tamboskapsägare inte vill mötas av denna tragiska syn. Trots tragedin vill vi rätta till felaktiga påståenden rörande det så kallade rovdjursavvisande stängslet (RAS). Påståenden har florerat i jaktmedia om att varg forcerat ett RAS-stängsel som var i gott skick.

Annons

I Nykvarn fanns det ett fint RAS-stängsel, som inte höll måttet hela vägen. På en plats runt hagen var avståndet mellan nedersta tråden och marken hela 50 cm. Rekommendationerna är på 30 cm. Det är där Länsstyrelsens besiktningsman misstänker att vargen har gått in. En uppmärksam varg hittar alltid svagheter, särskilt ungvargar frestas att jaga det lättaste bytet.

Annons

Dessutom gick vägbanken för vägen mellan bostadshuset och hagen i höjd med översta tråden och på vissa ställen var avståndet mindre än 1,5 meter. Det fanns dessutom större stenar samt en skiva pålagd över en brunn (se Stockholms länsstyrelses bild). Varg kan möjligen även tagit den vägen.

Natten innan angreppet regnade det kraftigt. Högt gräs och sly fanns nära eltrådarna vilket kan ha påverkat spänningen. Länsstyrelsen uppmätte 4000 volts spänning.

"Efter att ha vandrat runt i hagen så har jag funnit flera brister som gör att varg kunnat ta sig in i hagen", säger Tony Olsson, medlem i SRF. Han hjälper till med rovdjursstängsling i hela landet.

Viltskadecenter bedömer att nedanstående stängseltyper kan anses vara rovdjursavvisande när de är korrekt uppsatta, underhållna och ha en spänning på lägst 4500 volt.

Vi vill inte under några omständigheter skuldbelägga den nu drabbade fårägaren. Men vi vill belysa hur viktigt det är att stängsla enligt Viltskadecenters rekommendationer.

Lika viktigt som det är att sätta upp RAS är det också att underhålla det. Vi är alla angelägna om att inga angrepp ska ske. För att minska konflikten och slippa uppleva sorgliga händelser som dessa måste vi lära oss samexistera med naturen. All heder till fårägaren i Nykvarn som ser det som möjligt att leva med varg.

Marlen Fuglsang och Mervi Helles, Vargdebattörer

Annons

Annons

Till toppen av sidan