Annons

Annons

Annons

Debatt
Fusket i den privata hemtjänstbranschen

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Två femtedelar av hemtjänsten i Södertälje utförs av privata företag.

Bild: Arkivbild

Annons

Nu måste vi på allvar diskutera nyktert och sansat, om det fusk och de bedrägerier som alltjämt förekommer inom den privata hemtjänstbranschen.

Tack vare att Södertälje kommun har landets kanske mest finmaskiga kontollnät när det gäller att fånga in felaktigheter och till synes organiserat fusk, har vi i tid hunnit stoppa fakturor som inte stämmer med verkligheten.

Annons

Södertäljes hemtjänst har 40 procent privata utförare och 60 procent i egen kommunal regi. Under denna mandatperiod har vi varit med om:

Annons

• företag 1 som påkommits att debitera för icke utförda tjänster vid upprepade tillfällen. Vid första tillfället fick de betala tillbaka en diger summa, vid de andra hann de inte få utbetalningar. Som tur var.

• företag 2 fick förra veckan sitt tillstånd att bedriva hemtjänst indraget av IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Grunden till detta är ekonomiska oegentligheter hos ägaren och därmed anses de vara olämpliga som välfärdsföretag. Den kommunala förvaltningen ställer nu om och planerar för att överta insatserna för cirka 100 brukare.

• företag 3, inget fusk men klarade inte av sitt uppdrag. Så, en fredag vid sittande bord avslutade de omgående sitt åtagande och på ett par timmar fick den kommunala hemtjänsten ta över hundratalet brukare, eftersom kommunen alltid är den ansvariga vårdgivaren.

Vi måste alltid vara beredda, ha rejält med muskler för att träda in för att ta över och säkra brukarnas stöd

Inte undra på att den kommunala hemtjänsten är mer kostsam. Vi måste alltid vara beredda, ha rejält med muskler för att träda in för att ta över och säkra brukarnas stöd samt inte minst måste vi ha en rigorös kontrollapparat för att upptäcka och avslöja oegentligheter.

Detta finmaskiga nät har avslöjat många försök till fusk med debiteringar vilket förstås är mycket bra. Men kostsamt.

Annons

Annons

Vi måste, på riktigt, återta kontrollen över välfärden!

Moderaterna i Södertälje yrkade vid senaste budgetfullmäktige på att 80 procent av hemtjänsten skulle vara i privat regi.

Låt oss se till att den politiken inte blir verklighet.

Pia Sjöstrand (S)

ordförande i äldreomsorgsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan