Annons

Annons

Annons

Debatt
Reformera flerbarnstillägget – för kvinnors frihet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att ha barn ger bidrag. Foto: Hasse Holmberg/TT

Annons

Liberaler gick för hundra år sedan i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller i dag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

Sverige har i dag andra jämställdhetsproblem som behöver tacklas. Ett av dessa är det ofrivilliga barnafödandet, främst bland många utrikes födda kvinnor.

Annons

Annons

Frågan har varit känslig att diskutera genom åren, inte minst på grund av att vänstern ansett det vara rasistiskt att lyfta upp utrikes föddas kvinnors situation. Vi kommer inte låta debatten föras utifrån vänsterns utgångspunkter att vissa frågor ska tystas ner.

För de flesta är ofrivilligt barnafödande något som hör historien till. Så är inte fallet för kvinnor som kommit till Sverige från länder där hederskultur dominerar. För att komma tillrätta med den orättvisan behövs kunskap.

För att få slut på det ofrivilliga barnafödandet behöver vi förändra våra bidrag.

Vi menar att information om familjeplanering borde ges vid cellprovtagningstillfällen och på mödravårds- eller barnavårdscentralerna. Det ska inte handla om att påverka utrikes födda kvinnor i sina val. Tvärtom, det handlar om att värna deras möjlighet att göra ett fritt och välinformerat val.

För att få slut på det ofrivilliga barnafödandet behöver vi förändra våra bidrag. Det finns ett högt och stigande flerbarnstillägg som gör att budskapet från samhällets sida blir “ju fler barn desto bättre”. Det behöver ses över. Det ska vara kvinnans val som avgör – inte våra bidragssystem.

Vi har nyligen sträckt ut en hand till Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi för att samarbeta i dessa frågor. Tyvärr har vi mötts av en kompakt tystnad. Under Järvaveckan nyligen slog Stenevi tvärtom fast att hon inte kan tänka sig att förändra flerbarnstillägget. Miljöpartiets engagemang för utrikes födda kvinnors situation verkar mest vara tomt prat.

Annons

Annons

I Södertälje tänker vi göra det vi kan för att kvinnors förutbestämda plats inte ska vara vid spisen. Svensk jämställdhet ska gälla alla kvinnor, oavsett bakgrund.

Gulan Avci (L)

jämställdhetspolitisk talesperson

Malin Danielsson (L)

riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan