Annons

Annons

Annons

Södertälje

Eldsjälen Caisa Ekstrand har lämnat oss

Caisa Ekstrand, Södertäljebo i många decennier, har avlidit vid 91 års ålder. Hon efterlämnar sönerna Peder och Filip med familjer, dotterdottern Lisa med familj samt systern Monica.

Text

Caisa Ekstrand var aktiv i princip ända fram till slutet. Foto: Urban Brådhe

Annons

Caisa var en verklig Södertäljeprofil och en representant för den generation kvinnor som förutom eget yrkesarbete engagerade sig starkt i ideellt arbete, den sorts eldsjäl som föreningslivet idag ropar efter.

Från sin uppväxt i värmländska Skillingmark kom Caisa som gift till Södertälje 1953, flyttade en period med familjen till Norrköping men återvände till vår stad 1974 efter att tidigt ha blivit änka. Här arbetade hon fram till pensionen i sitt yrke – lärare. Här engagerade hon sig också politiskt, för Moderaterna, och kom att sitta i både kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige under sina fyrtio år i politiken. Därutöver var Caisa Ekstrand starkt engagerad i Rädda Barnen och var dess ordförande i Södertälje ett antal år då hon bland annat verkade för att ett så kallat barnahus skulle startas i kommunen. Där kan barn som farit illa få hjälp av socialarbetare som samarbetar med olika inblandade myndigheter. Tidigare hade Caisa också varit med om att starta stans första kvinnojour.

Annons

Annons

För oss som skriver denna runa är det dock ett annat kvinnoengagemang som vi alldeles särskilt vill minnas Caisa för. Det var hon som tog initiativ till den motion, undertecknad av sex kvinnor från lika många partier, som gjorde att Södertälje kommunfullmäktige beslöt att vår förening Wendelas Vänner skulle få disponera en tomt centralt vid kanalen. Sedan huset tagits ned och i sina beståndsdelar legat under presenning i tio år, återuppfördes med start 1995 det kulturhus som i folkmun kommit att kallas Hebbevillan. Själva säger vi Wendela Hebbes Hus, efter Sveriges första kvinnliga journalist som i tjugofem somrar på 1800-talet hade det som sommarhus tillsammans med sin dotter, operasångerskan Signe Hebbe. Det låg då i Snäckviken där Astra så småningom kom att breda ut sig.

I många år satt Caisa i vår styrelse sedan föreningen bildats redan 1983. Det var i Caisas sommarstuga vi satt och planerade vår insamlingskampanj för återuppförandet som till slut drog in 1,5 miljoner och som gjorde projektet möjligt mot alla odds.

Vi minns Caisa som en idérik, pålitlig och positiv person som brann för alla uppdrag hon tagit på sig. Frid över hennes minne.

Inga Lewenhaupt, Per Eric Mattsson och Ami Lönnroth

ordförande i Wendelas Vänner 1988 – 2022

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan