Annons

Annons

Annons

Debatt
Nykvarn ska ha en bra kollektivtrafik

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Buss 780 på väg mot Nykvarn från Södertälje centrum.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Nykvarn växer, nya bostadsområden skapas och med dem flyttar familjer till orten. Därigenom ökar också behovet av en bra kollektivtrafik, inte bara till och från Nykvarn inom de centrala delarna utan också ytterområdena kräver bättre kommunikationer. Hur sådana linjer ska dras och hur tidtabellerna ska se ut bör utredas av kommunen i samarbete med SL.

Annons

För att kunna lösa trafiken i ytterområdena med litet resandeunderlag föreslår vi anropstrafik vilket tillämpas i en del kommuner. Ett stort problem är förseningar av pendeltågen på kvällar och helger vilket kan få till följd att man får gå och vänta i Södertälje nästan en timme innan nästa buss 780 avgår.

Annons

Höga priser slår hårt mot plånboken och är dåligt för klimatet.

Det skulle vara bra om busschaufförerna informerades om mindre förseningar på fem–tio minuter så att de kan vänta in pendeltåget. När man har entimmestrafik bör tid finnas till detta.

Det har också blivit allt dyrare att åka med kollektivtrafiken. Höga priser slår hårt mot plånboken och är dåligt för klimatet. Vänsterpartiet anser därför att man bör halvera taxorna, till att börja med i ett halvår för att kompensera för ökade priser här och nu.

I flera kommuner, som Göteborg och Katrineholm, erbjuder man dessutom gratis resor för pensionärer som är mantalsskrivna inom kommunen. Det underlättar för många äldre med låga pensioner och får många äldre att låta bilen stå.

För Nykvarns del borde man till sommaren ordna med en bussförbindelse några gånger om dagen mellan centrum och Hökmossbadet. Det är många äldre som har svårt att ta sig dit och det skulle också minska problemen med trängsel på parkeringsplatsen vid badet.

Eleonore Mårtensson

Vänsterpartiet Nykvarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan