Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Fira med oss – Miljöpartiet Södertälje fyller 40 år

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gudrun Lindvall, Irina Hoffman och Ewa Lofvar Gerdsdotter är tre av Miljöpartiets stora profiler under de 40 år man verkat i Södertälje.

Annons

För 40 år sedan, 1982, grundades Miljöpartiet Södertälje. Det började en vårdag 1980 i ett kök i Järna. ”Tycker du att Sverige behöver ett nytt parti?” stod det i ett brev som Irina Hoffman tog upp ur sin brevlåda. Avsändare var Per Gahrton. Irina samlade Carl Frick, Kerstin Norman, Marianne Sandberg och Peter (som vi inte sett sedan dess) som alla varit delaktiga i ”Folkkampanjen mot kärnkraft” vid sitt köksbord. Miljöpartiet i Södertälje hade fötts.

Irina Hoffman var initiativtagare till att Miljöpartiet startade i Södertälje. Hon var även kommunalråd i en majoritet med Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet mellan 1988 och 1991. Foto: LT-arkiv

Valet 1982 gick bra och Carl Frick blev Miljöpartiets första ledamot i Södertälje kommunfullmäktige. Under de elva mandatperioder som följt har Miljöpartiet därefter representerats av Mats Greger (1985–1988) och kommunalråden Irina Hoffman (1988–91), Gudrun Lindvall (1991–94), Carl Frick (1994–2002), Mats Pertoft (2002–06), Ewa Lofvar Gerdsdotter (2006–18), Hanna Klingborg (2018–20) och Lars Greger (2020–22). Miljöpartiet har under sina 40 år styrt 28 år i majoritet tillsammans med olika partier.

Annons

Annons

Gudrun Lindvall var gruppledare för Miljöpartiet 1991–19914, därefter satt hon i två mandatperioder i riksdagen. Foto: LT-arkiv

Vi har påverkat politiken och drivit igenom många viktiga frågor. Miljöpartiet har till exempel varit starkt drivande i att verksamheten Matlust finns och först har revolutionerat Södertälje kommuns skolmat till att bli ekologisk, närproducerad och årstidsanpassad. Konceptet ”Diet for a Green planet” sprids nu över Stockholmsregionen och runt Östersjön.

Att Telge Energi är en grön motor inom energibranschen är en annan framgång. Antalet naturreservat i Södertälje växer och naturen görs tillgänglig för fler genom satsningar på naturvård och skogsskötsel. Fler barn får kunskap om naturen genom Naturskolan. Kommundelsnämnderna spelar en viktig roll för demokrati och delaktighet.

Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP) var kommunalråd i tolv år. Foto: Jenny Folkesson

Arbetet med vatten och våtmarker större. Och kanske det viktigaste av allt, de gröna frågorna är allt viktigare i Södertälje kommun.

Södertälje är ett starkt miljöpartifäste, inte minst på grund av det starka stöd vi alltsedan starten haft i de södra kommundelarna. Vi vill här passa på att tacka alla våra väljare för det förtroende ni givit oss i vårt arbete för en grön och hållbar framtid för Södertälje och Sverige.

Annons

En röst på̊ Miljöpartiet är en röst för att stärka Södertäljes miljö- och klimatarbete och för våra barns framtid.

Annons

Miljöpartiet de gröna har en viktig uppgift, och vi behöver ditt stöd för att klara den. Klimatförändringar och minskad biologisk mångfald hotar drastiskt förutsättningarna för livet på hela jorden. Livspusslet i människors vardagsliv måste gå ihop, samtidigt som vi minskar vårt ekologiska fotavtryck. Samarbete och social hållbarhet är avgörande för att vi ska lyckas med omställningen till ett hållbart samhälle.

Nu går vi åter till val i höst. En röst på Miljöpartiet är en röst för att stärka Södertäljes miljö- och klimatarbete och för våra barns framtid. Det är en röst för ett jämlikt samhälle, med satsningar på kultur och välfärd, med goda livsvillkor i livets olika faser.

En grönskande kommun med kreativa mötesplatser, en levande landsbygd, frisk luft och rent vatten – det är viktiga förutsättningar för livskvalitet nu och i framtiden.

Du som vill fira att Miljöpartiet i Södertälje fyller 40 år är välkommen till Futurum i Järna på lördag den 21 maj, klockan 14.00–21.00. Det blir fest, politik, musik och tårta. Alla är välkomna: miljöpartister, väljare, vänner, bekanta, vuxna och barn.

Hanna Klingborg (MP)

språkrör och kommunalråd

Naiara Pereira Cunha (MP)

språkrör och intern gruppledare

Mats Pertoft (MP)

ordförande Miljöpartiet Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan