Annons

Annons

Annons

Fotboll

Mikael Ishak stor hjälte när Lech Poznan tog titeln

Lech Poznan får fira 100 år – som ligasegrare. Det kan de tacka Mikael Ishak för.

Lagkaptenen och målkungen gjorde det avgörande målet när ligatiteln säkrades i lördags.

– Att vinna efter att ha haft den här pressen på oss är en otrolig känsla, säger han.

Text

Det var en något trött Mikael Ishak som LT-sporten fick tag på under söndagen. Lech Poznans första ligatitel på sju år firades in på småtimmarna.

– Det blev ganska sent, det måste jag erkänna. Men det här firandet får ta tid, det är en helt obeskrivlig känsla, säger han.

Mikael Ishak, här under en kvalmatch till Europa League 2020, fick fira stort i lördags. Foto: Bildbyrån.

Det var inte direkt odramatiskt när titeln säkrades. Under den tidiga eftermiddagen var Lech Poznan piskat att vinna mot lokalkonkurrenten Warta Poznan. Det lyckades de med efter att ha vänt ett 0–1-underläge till en 2–1-seger, där Mikael Ishak gjorde det avgörande målet i slutet på andra halvlek. Men segern räckte inte.

Annons

Titelutmanaren Rakow, som spelade en timme efter Lech Poznan, var tvungen att förlora mot Zaglebie Lubin. En match som avgjordes först i slutminuterna då Lubin gjorde 1–0 på straff.

Annons

– Efter matchen åkte vi tillbaka till vår arena och kollade Rakows match därifrån, så nervös har jag aldrig varit. När de satte straffen blev det kaos, alla slängde sig i en hög och bara skrek.

Lättnad är ett ord som Mikael Ishak återkommer till när han beskriver känslorna efter ligatiteln. För pressen som hans Lech Poznan haft på sig under säsongen har inte varit nådig.

Den polska storklubben hade inte vunnit sedan 2015. Ovanpå supportrarnas svältfödda längtan efter en titel firar klubben 100 år i år och gick inför säsongen ut med att det inte fanns något alternativ till att födelsedagsfesten skulle firas med en ligatriumf.

Lagkaptenen och den självklara anfallsstjärnan Mikael Ishak har burit mycket av trycket utifrån på sina axlar.

– Pressen från allt och alla har varit enorm. Men den här gruppen är otroligt speciell, lagsammanhållningen är något av det bästa jag har upplevt under alla mina år. Inte ens när vi tappade serieledningen i vintras slutade vi tro på det, trots att det har varit otroligt tufft i perioder har vi hjälpt varandra framåt hela tiden. Nu när man får fira har allt varit värt det. Klubben, supportrarna och hela klubben är så värda det här.

Hur har du gjort för att hantera den pressen?

– Det är den tuffaste säsongen i mitt liv med allt tryck utifrån. Jag har aldrig spelat i en klubb där alla förväntar sig att vi ska vinna, om vi spelar 0–0 hemma blir vi utbuade liksom. Det är helt nytt för mig, så det har varit svårt att vänja sig vid, speciellt med allt ansvar som kommer med att vara lagkapten. Där har min tro hjälpt mig mycket. Jag spelar för Jesus och lägger min tillit till honom. Jag kan inte göra mer än mitt bästa, det är så jag måste tänka och den trygghet som min tro ger mig i det har varit viktig.

Annons

Annons

Men trots pressen har Mikael Ishak levererat. 29-åringen har gjort mål i fyra raka matcher under seriens upplopp och inför den sista omgången ligger han delad etta i skytteligan med 18 fullträffar.

– Vi har otroligt många bra spelare med hög kvalité på varje position. De serverar mig flera bara lägen varje match. Så länge jag tar mig till rätt position så kommer bollen, då är det inte så svårt att vara anfallare.

Vad är det som ligger bakom den här ligasegern sett över hela säsongen?

– Vår tränares förmåga att forma gruppen. Vi har nästan ett helt nytt lag. Alla vet hur svårt det är att få ett lag att jobba tillsammans, oavsett hur många bra spelare man köper in. Men han lyckades med det på ett otroligt sätt.

Se lagets firande i spelaren nedan:

Inbäddat innehåll

Ligasegern betyder inte bara mycket för Lech Poznan – den är också betydelsefull för Mikael Ishak själv. Efter alla år som utlandsproffs är det den första klubblagstiteln i 29-åringens karriär.

– Det har inte ens gått in i mitt huvud att jag kommer få lyfta den där bucklan inför 50 000 personer om en vecka. Det är inte alla som får vinna en ligatitel, så att jag får göra det, med det här otroliga laget dessutom, det är speciellt. Jag ska koncentrera mig på att njuta den här veckan och försöka ta in allt, om det ens är möjligt.

Annons

Det återstår dock en omgång innan ligan kan summeras. Men hur mycket fokus som kommer ligga på hur de ska ta sig an mittenlaget Zaglebie Lubin under veckan som kommer är oklart.

Annons

– Jag har ingen aning faktiskt, allt det här är så nytt för mig. Jag tror nog att det mesta handlar om att bjuda på en show inför våra supportrar. Det kommer vara fullsatt, så jag ska försöka koncentrera mig på att njuta av det här otroliga som vi har lyckats med tillsammans.

Festen direkt efter att ligasegern säkrades blev lång i Poznannatten. Men i jämförelse med vad som ligger framför laget i festväg när pokalen ska lyftas efter slutomgången kommer den att blekna – tror Mikael Ishak själv.

– Det blir galet. Vi har hört pratet om 100-årsjubileet dag ut och dag in i ett års tid. Det är mycket press som kommer släppa från mångas axlar samtidigt, den här festen kommer pågå länge.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan