Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Fel av regeringen att skära i biståndet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans (S). Foto: Paul Wennerholm/TT

Annons

Regeringen har aviserat att 10,3 miljarder kronor ska tas från det svenska biståndet för att täcka kommunernas kostnader för att ta emot flyktingar i ljuset av kriget i Ukraina.

Självklart ska Sverige hjälpa ukrainska flyktingar, men att ta pengarna från stödet till fattiga människor i bland annat Afghanistan – som också har drabbats av decennier av krig – är helt fel.

Annons

Annons

Nedskärningarna motsvarar 18 procent av biståndsbudgeten. De kommer att drabba miljontals människor som får livsavgörande stöd från Sveriges biståndsorganisationer, inklusive Svenska Afghanistankommittén (SAK) som driver sjukvård och utbildning på den afghanska landsbygden.

För SAK:s del skulle en så stor nedskärning motsvara nästan hälften av organisationens utbildningsprogram som i dag ger över 100 000 barn tillgång till utbildning, varav 60 000 flickor, och som sysselsätter mer än 3 000 lärare.

Det är bara ett exempel av många. Nedskärningarna kommer att få förödande effekter för arbetet mot fattigdom och förtryck, för fred, demokrati, kvinnors rättigheter och för klimatet.

Varför ska fattiga människor i andra konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Syrien och Etiopien betala notan?

Fler barn kommer att gå miste om utbildning, fler kommer att knuffas ner i extrem fattigdom, fler kommer att berövas både rättigheter och livschanser. Det är ett perfekt recept för nya humanitära kriser och flyktingströmmar.

Sverige bör göra allt som krävs för att flyktingarna från Ukraina ska få ett bra mottagande. Men varför ska fattiga människor i andra konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Syrien och Etiopien betala notan?

Annons

Ukrainas kris är tyvärr bara en av många i världen. Fattigdom och hunger ökar för första gången på decennier. Bara i Afghanistan bedömer FN att 97 procent av befolkningen på nära 40 miljoner riskerar att leva under fattigdomsgränsen inom några månader. Att använda biståndet till flyktingmottagande i Sverige är kortsiktig opportunism.

Hans Hansson

Svenska Afghanistankommittén i Södertälje

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy