Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Telges nya avgiftsmodell

Insändare
Energieffektivisering av din bostad är inte bortkastad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Släcka lampan – ett sätt att spara el.

Bild: Simon Ridell

Annons

En insändarskribent tar upp frågan om energieffektivisering, kopplad till Tege näts prissättning. Det finns definitivt ett värde i att energieffektivisera sin bostad men du behöver titta på hela din elkostnad för att se hur stort resultat det får.

Annons

Din elkostnad består av elhandel, skatter, avgifter och elnät. Den som redan har energieffektiviserat har ett bra utgångsläge i vår nya prismodell, då minskad energianvändning även påverkar behovet av effekt. Med till exempel tilläggsisolering blir det sannolikt en lägre energianvändning för uppvärmningen under den timme i månaden då du använder mest effekt i övrigt. Det skapar också bättre förutsättningar att styra uppvärmningen till tider på dygnet då nätet är lågt belastat (låglasttid) utan att förlora komfort.

Annons

Den nya prismodellen ska inte bara främja ett effektivt användande av elnätet, den ska också vara kostnadsriktig. Kostnader för elnätet är i stor del fasta och det återspeglas i den nya prismodellen, till skillnad från den nuvarande.

Du har helt rätt i att en effektavgift ger incitament att jämna ut förbrukningen så att vårt gemensamma elnät klarar av att leverera till fler elbilar, fler hushåll och företag i ett växande Södertälje. Effektavgiften tas inte ut under sommaren utan börjar gälla först i november och fram till och med mars (även under de månaderna är drygt 65 procent låglasttid).

Brevet du fick från Telge nät var den första informationen i ett omfattande kommunikationspaket. Vi kommer fortsätta att informera i ämnet. Fler än du har efterlyst räkneexempel – det har vi tagit till oss och kommer inom kort att presentera sådana på vår hemsida. Där finns också mer information och smarta tips. Vi fyller på i takt med att fler frågor inkommer.

Anna-Märta Jander

marknadschef Telge nät

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy