Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Natobeslutet

TV: Pressträff om Nato – bedöms öka säkerheten för Sverige

Regeringens säkerhetspolitiska analys bedömer att Natomedlemskap ökar säkerheten för Sverige. Den blir ett viktigt underlag för Sveriges Natobeslut.

Se sändningen från Expressen:

Inbäddat innehåll

Den nya säkerhetsanalysen har tagits fram tillsammans med riksdagspartierna. Den presenteras vid en gemensam pressträff.

– Den främsta konsekvensen av ett eventuellt medlemskap i Nato är att Sverige skulle bli en del av Natos kollektiva säkerhet, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Hon betonar att samtliga riksdagspartier är helt eniga i synen på Ryssland.

– Vi är överens om att Rysslands invasion av Ukraina utgör ett flagrant brott mot den folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen.

– I måndags hade vi vårt sista möte och samtliga deltagare har strävat efter att nå en bred samsyn, säger utrikesminister Ann Linde (S) som inledning när regeringen och riksdagspartierna presenterade sin nya säkerhetspolitiska analys för Sverige vid en presskonferens.

Annons

Annons

– Vi konstaterar att Rysslandskrisen är strukturell, systematisk och långvarig. Det är den analysen som är helt grundläggande för resten av rapporten, säger Ann Linde.

Analysen pekar på en rad fördelar med Natomedlemskap. Den blir ett viktigt underlag för Socialdemokraternas och regeringens beslut i frågan, som väntas på söndag respektive måndag.

Analysen innehåller dock inga rekommendationer om Sverige ska gå med i Nato eller inte.

Bedömningen är att ett svenskt Natomedlemskap skulle höja tröskeln för militära konflikter och därmed ge en konfliktavhållande effekt i norra Europa. Genom ett medlemskap i Nato så skulle Sverige inte bara stärka sin egen säkerhet utan också bidra till likasinnade grannländers säkerhet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) framhåller att säkerhetsläget i Europa förändrats i grunden.

– Läget är allvarligt, läget är komplext. Vi måste vara beredda på att denna situation kan att pågå under lång tid. Vi måste även vara beredda på att den kan förvärras, säger han.

Samarbeten otillräckligt

Sveriges långvariga alliansfria linje har på senare år, med Peter Hultqvist (S) som försvarsminister, kompletterats med en rad bilaterala försvarssamarbeten. Bland annat med USA och Storbritannien. Det djupaste samarbetet är med Finland.

Men någon garanti för att Sverige skulle få hjälp om ett hot eller angrepp riktades mot landet finns inte inom ramen för nuvarande samarbeten, är bedömningen.

Sveriges försvarssamarbetens förmåga att avskräcka till exempel ett ryskt angrepp, begränsas av att de inte innefattar ömsesidiga försvarsförpliktelser.

Annons

Utsikterna för att Nato eller USA skulle ge Sverige säkerhetsgarantier utan medlemskap bedöms vara små.

Annons

Det bedöms inte heller vara realistiskt att utveckla andra bilaterala försvarsallianser utanför Nato.

Utsatthet öka

Och även om det djupa försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige skulle utvecklas till en försvarsallians, så bedöms det inte vara jämförbart med ett Natomedlemskap eller kunna ersätta ett sådant. Samma bedömning har den finländska regeringen gjort.

Peter Hultqvist betonar att det är viktigt att Sverige får stöd vid en Natoansökan.

– Om Sverige väljer att ansöka om ett Natomedlemskap finns risk för ryska aggressioner. Det är av vikt att Sverige på olika sätt får säkerhetsförsäkringar från ett antal allierade under transitionsperioden, säger Peter Hultqvist.

Om Finland väljer att söka Natomedlemskap men inte Sverige, skulle vår sårbarhet och utsatthet öka, genom att Ryssland då skulle få ett särskilt militärstrategiskt intresse för Sverige, enligt analysen.

Analysen pekar även på andra typer av fördelar med ett Natomedlemskap. Sverige skulle bli mindre beroende av den bilaterala relationen med USA. Det svenska engagemanget för nedrustning anses kunna bestå. Den svenska försvarsbudgeten bedöms behöva bli större om Sverige inte är med i Nato.

Sex av åtta riksdagspartier står bakom rapportens innehåll. Vänsterpartiet och Miljöpartiet står inte bakom analysen som helhet.

Inget förslag

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att rapporten inte redovisar något förslag om hur Sverige ska göra med en Natoansökan. Han säger sedan vad konsekvenserna av en eventuell svensk Natoansökan kan bli.

– Om Sverige väljer att ansöka om ett Natomedlemskap finns risk för ryska aggressioner. Det är av vikt att Sverige på olika sätt får säkerhetsförsäkringar från ett antal allierade under transitionsperioden, säger Peter Hultqvist.

Peter Wallberg/TT

Owe Nilsson/TT

Anja Haglund/TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy