Annons

Annons

Annons

Södertälje

Insändare
Gott demokratiskt initiativ av Moderaterna

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Oppositionsrådet Alexander Rosenberg (M).

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Annons

Varje tisdag mellan klockan 11 och 12 har Södertäljeflanörer och andra förbipasserande få chansen att träffa Alexander Rosenberg, gruppledare för Södertäljemoderaterna.

Tanken är att ge väljarna möjligheten att träffa sina representanter och förtroendevalda. Prata politik eller ge några reflekterande synpunkter.

Dessa möten äger rum på samma veckodag, samma tid och samma plats. Är det något man undrar över eller ett problem man önskar belysa, ger tisdagen ett ypperligt tillfälle för detta fram till valet.

Annons

Annons

Ur demokratiska aspekter är arrangemanget väldigt bra. Det är positivt att väljarna och förtroendevalda på den kommunala nivån kan träffas och växla idéer. Generellt finns det en tendens att betrakta det kommunpolitiska livet som något perifert. När man tänker politik eller på det stundande valet, är det framför allt riksdagen man tänker på (vilket i sanning är naturligt, det mediala strålkastarljuset hamnar på rikspolitiken).

Men den kommunala politiken är också viktig. Åtskilliga frågor sköts nämligen kommunalt. Ta bara skola till exempel. Skolan är det politikområde som väljarna rankar som om inte det allra viktigaste så i varje fall det näst viktigaste. Till syvende och sist är det just kommunerna och friskolornas styrelser som ser till att allting fungerar som det ska.

Aristoteles skrev en gång klokt att man inte får klaga på att någonting är dåligt i samhället om man inte ser till och tar vara på sina demokratiska rättigheter och möjligheter. Att noggrant analysera, reflektera och på valdagen rösta.

Är skola eller äldreomsorg viktiga frågor för dig? Upplever du att det finns vissa problem eller har noterat en ogynnsam utveckling? Se då till att studera vad de olika politiska partierna i Södertäljes kommunpolitik vill, vilka reformpaket de erbjuder och går till val på.

Annons

Det kommer göra att du som väljare inte bara blir informerad och upplyst. Utan även förmår – som man säger i nationalekonomisk teori – göra ett nyttomaximerande och optimalt konsumtionsval på valdagen den elfte september.

Rolan Jusupov

krönikör och student

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan