Annons

Annons

Annons

Debatt
Säg nej till Nato – svenska soldater kan skickas till Estland

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenten varnar för att svenska soldater, vid ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato, kan komma att skickas till andra Natoländer. Foto: Gorm Kallestad/TT

Annons

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade en stor nyhet i sitt förstamajtal då hon berättade att Sverige inom Nato kan få ett speciellt ansvar för Östersjöregionen. Det låter vackert, men innebörden är också att svenska soldater kan skickas till Baltikum för strid.

Tidigare har risken för att svenska soldater skulle skickas till Turkiet varit ett hot i debatten men ändå varit lite långsökt. Men om Estland behöver skydd mot rysk aggression ligger det nära till hands att svenska soldater skickas dit – vi ligger närmast och kan inte säga nej i en sådan situation.

Vladimir Putin har hittills inte uttryckt något hot mot baltstaterna men han har sagt att han kommer att ”vidta åtgärder” om Finland och Sverige går med i Nato. Nu när vi lärt känna Putin så är det nog ingen som tar det som ett tomt hot. Om vi går med får Ryssland en förevändning att sätta upp trupper längs Estlands, Lettlands och Litauens gräns och då kommer vi snabbt i den situationen att Nato måste göra samma sak.

Annons

Annons

Ovanstående scenario med svenska soldater ligger då mycket nära även om det inte blir krig i första taget.

Trycket från framför allt Magdalena Andersson på partiet för ett omgående beslut är mycket starkt. Utrikesministern Ann Linde (S) sa så sent som för ett par veckor sedan att det inte är självklart att Sverige behöver följa Finland – vi har helt olika historia och geopolitiska situation, där Finland har över 100 mil landgräns mot Ryssland. Sedan har Linde gjort helt om – jag tror inte hon med sin erfarenhet ändrar åsikt på två veckor.

Det är bara att hoppas att det blir en fri och öppen debatt i det samråd som Socialdemokraterna nu ska genomföras i blixtfart.

I den här frågan har det tidigare varit högt i tak inom socialdemokratin men inte nu längre. Det är bara att hoppas att det blir en fri och öppen debatt i det samråd som Socialdemokraterna nu ska genomföras i blixtfart.

Två av de mest erfarna tunga politikerna inom S – Pierre Schori och Leif Pagrotsky – säger nej i nuläget vilket man borde lyssna på. Därtill de tunga och erfarna statsministrarna Göran Persson och Stefan Löfven,

Södertälje har flera tunga politiker som även partitoppen lyssnar på. Det är bara att hoppas på – om ni delar min uppfattning att detta går alldeles för fort – att ni säger nej till ett blixtbeslut i denna ödesfråga. Vad är skälet till att det är så bråttom?

Annons

Rysslands krig påverkas inte på något sätt av ett svenskt medlemskap, annat än att det stärker Putins ställning internt då han vill hävda att Ryssland är utsatt för aggression på olika sätt.

Annons

Läs gärna före detta biträdande chefen för Sveriges Nato-delegation, Ulla Gudmundssons klargörande inlägg i Svenska Dagbladet, där hon skriver att sammanhållningen är självklar inom försvarsalliansen. Vid ett kritiskt läge kommer Sverige inte få något undantag från skyldigheten att hjälpa andra Nato-länder. Däremot kan Sverige förväntas få samma undantag för kärnvapen på svensk mark som Norge och Danmark har.

Men detta gäller i ”fredstid”. Oklart var gränsen för fredstid går i dessa tider då cybertattacker och liknande likställs med angreppshandlingar.

Man måste också kritisera Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna för att de inte har ett motsvarande stort samråd inom partierna. Det finns Nato-motståndare där också men de verkar men inte ge något utrymme för debatt alls.

Detta är i grunden ingen partipolitisk fråga och eftersom den inte brådskar så lämpar den sig mycket väl för en folkomröstning även om M och KD liksom S avvisar detta med svårförståeliga argument. De verkar helt enkelt rädda för att en folkomröstning inte ger det resultat de önskar. Det har också förts fram märkliga argument varför inte svenska folket skulle ha den kompetens som behövs.

Bland annat har man sagt att det finns försvarshemligheter som inte kan lämnas ut, men svenska folket vet redan att vi inte har kapacitet att stå emot angrepp så det är ingen fråga som påverkar beslutet.

Lars Fränne

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan