Annons

Annons

Annons

Debatt
Färdtjänsten kan bättre

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna har flera förslag för att förbättra färdtjänsten.

Bild: Arkivbild

Annons

Färdtjänsten måste fungera bättre i Region Stockholm. Att människor blir stående i timmar och inte kommer till arbete, skola eller läkarbesök i tid är fullständigt oacceptabelt.

Ändå ser vi det igen och igen i Stockholms län och i Södertälje. Det finns en del som försöker skylla situationen helt och hållet på pandemin. Och det är klart att situationen förvärrats av pandemin då många taxichaufförer lämnat yrket. Men det fanns redan innan ett strukturellt problem med pressade avtal och dåliga arbetsvillkor.

Ett problem som särskilt drabbar Södertälje och de yttre delarna av länet är att ju längre ut från centrala Stockholm man kommer desto sämre tillgång på bilar finns det. Upphandlingen av färdtjänsttaxi som den moderatstyrda majoriteten i Region Stockholm gjort innebär att de flesta bilar utgår ifrån centrala Stockholm och därmed har avskräckande restider ut till länets yttre delar.

Annons

Annons

Systemet skulle fungera bättre om Region Stockholm själva bedriver resegarantin, kundtjänst och beställningscentral.

Vi socialdemokrater har föreslagit att man i stället för upphandling ska gå över till ett auktorisationssystem som möjliggör att även mindre aktörer ute i länet med god lokalkännedom kan bli aktuella att köra färdtjänstresor. Det är vi övertygade om skulle öka tillgången på bilar och förbättra färdtjänsten i Södertälje och hela länet.

Samtidigt ser vi att systemet skulle fungera bättre om Region Stockholm själva bedriver resegarantin, kundtjänst och beställningscentral. Det skulle innebära att de som arbetar på beställarcentralen sitter i vårt län och har bättre lokalkännedom i stället för att som det är nu att beställarcentralen hoppar runt i andra städer och länder som idag. Att ha alla tre funktioner under samma tak skulle också utöka samarbetet dem emellan och därmed service gentemot resenärerna.

Därutöver måste vi arbeta för bättre arbetsvillkor för att fler ska välja att köra färdtjänst. Och när Region Stockholm ställer krav måste man också följa upp att de kraven efterlevs.

Vi behöver nu hjälpas åt från Södertälje och alla kommuner att sätta press på Region Stockholm att åtgärda problemen med färdtjänsten. Det behövs bättre avtal för att locka fler chaufförer att köra färdtjänstresor, mer utbildning för att resenärerna ska känna sig trygga och bättre tillgång till bilar i Södertälje och hela länet.

Färdtjänstresenärerna förtjänar bättre.

Nina Unesi (S)

ersättare i regionfullmäktige

Jens Sjöström (S)

oppositionsregionråd med ansvar för trafikfrågor

Conny Fogelström (S)

andre vice ordförande i färdtjänstnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan