Annons

Annons

Annons

Debatt
Färdtjänsten är i kris

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rapporter om att färdtjänsttransporter är försenade eller helt uteblivit, upprör debattörerna.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Felaktiga avlämningar och dåligt bemötande präglar färdtjänsten i Region Stockholm. Problemen är inget nytt och trots de välkända bristerna med med körningar, trygghet och punktlighet har regionråd inte har gjort tillräckligt. Sverigedemokraterna i Region Stockholm vill se en krisutredning kring färdtjänsten för att säkerställa att alla människor ska ges möjlighet att leva ett fullvärdigt liv.

Varför fungerar inte färdtjänsten som den ska i regionen? Många resenärer har upplevt problem som inte enbart är kopplade till Södertälje, utan rör hela regionen. Upphandlingen av färdtjänsten sker idag via ett flertal zoner där taxibolag har fått buda kring vem som kan utföra tjänsten för lägsta pris. Det är genomförbart när det finns ett visst överskott av taxibilar, annars är det inte värt för bolaget att skicka en bil när en vanlig körning genererar mer pengar per tur.

Annons

Annons

Läs också: Färdtjänsten dök aldrig upp – Caroline, 31, kunde inte hämta barnen på förskolan

Under 2021 har vi fått in en hel del rapporter att färdtjänsten har varit sen eller helt uteblivit, vilket är helt oacceptabelt. Färdtjänsten ska leverera en tjänst och när resultatet uteblir drabbar det inte endast kunder utan även anhöriga och andra individer runtomkring.

Sverigedemokrater ställde frågan i fjol till Färdtjänstnämnden och de ansvariga tjänstemännen kring varför dessa problem uppstår.

Färdtjänstnämndens ordförande Fredrik Wallén (KD) svarade att det inte var en kris samt att en genomlysning och andra åtgärder inte var nödvändiga. Utöver detta argumenterades det att Trafikförvaltningen och Färdtjänstnämnden hade ögonen på utvecklingen och att det förelåg god kontroll över verksamheten efter de förutsättningar som var gällande. Det konstaterades att det förekom viss brist på bilar men att läget inte var akut.

Sverigedemokraterna i Region Stockholm lämnade in en skrivelse i oktober 2021 om att politiker borde tillsätta en krisutredning efter Demoskops undersökning som påvisade allvarliga brister. En konsekvens är pandemin men även de dyra bränslepriserna, vilket i sin tur skapar ett överskott av taxibilar. Vanligtvis brukar detta resultera i en brist av både bilar och förare.

Annons

För vissa personer med funktionsvariationer är situationen nu så kritisk att livet inte går ihop

Annons

Det blir olönsamt för taxibolagen att prioritera en färdtjänstresenär jämfört med en vanlig körning då de tjänar mindre på den. Vi har under ett antal år föreslagit att regionen bör ändra formen för färdtjänsten för att bättre kunna garantera att det finns bilar som kan köra och en valfrihet kring vilket bolag som en resenär kan välja mellan. Dessvärre har vi tyvärr inte fått något gehör än så länge.

Det är sorgligt att i dag behöva inse faktum att för vissa personer med funktionsvariationer är situationen nu så kritisk att livet inte går ihop. Resurser finns hos flera leverantörer i Stockholmsregionen, och det är nu läge att visa handlingskraft och göra något åt problematiken. Sverigedemokraterna har återigen sett det komma och ännu en gång har majoritetsstyret i Region Stockholm stora svårigheter med att se problemet men även att hitta lösningar då de varken lyssnar på marknaden och oppositionen. Den styrande alliansen tillsammans med Miljöpartiet är inte intresserade av att lösa de problem som finns.

Vi vill se en fungerande färdtjänst på riktigt.

Roland Johansson (SD)

färdtjänstansvarig, Region Stockholm

Andreas Birgersson (SD)

gruppledare, Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan