Annons

Annons

Annons

Hotell på Torekällberget

Debatt
Ny skylt på Torekällberget?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Risken finns att hästarna och de andra djuren på Torekällberget inte kan vara kvar.

Annons

Torekällberget är unikt. Det är Södertäljes eget Skansen. Här visas en bit av hur det kunde se ut och vara på 1800-talet. Vi ser byggnader, djur och en del av livet som det tedde sig för över 100 år sedan.

Det är Torekällbergets fastlagda uppdrag och det sköts med den äran. Friluftsmuseet är en av få turistattraktioner i Södertälje – en fin, välskött och intressant målpunkt för både kommunens innevånare och mera ”långväga” gäster.

Nu finns planer på att bygga ett stort hotell på berget. Jag har i flera debatter och inlägg presenterat en rad argument för att detta inte är en bra idé. Liberalerna är ett av bara två partier som säger nej till den föreslagna detaljplanen.

Debatten om hur många hotell vi behöver i Södertälje lägger jag mig inte i. Jag vill inte ha det föreslagna hotellet på just Torekällberget, i den miljö och verksamhet som gör friluftsmuseet unikt.

Annons

Annons

Argumenten för hotellet säger att det kommer att få många positiva effekter för friluftsmuseets verksamhet. Jag håller inte med.

I LT den 11 april finns en artikel som ger mig ytterligare argument. Varningsflaggorna blir fler och fler.

Artikeln tar upp något som visserligen inte är ett faktum men för mig räcker det att det finns en uppenbar risk. Risken jag talar om är att de djur som finns inom museet, inte kan vara kvar då de störs av hotellets byggnation och verksamhet och/eller att de stör hotellets verksamhet/gäster.

I artikeln säger kommunens planchef att det går att lösa i bygglovsskedet. Fråga korna, getterna och hästarna om de känner sig trygga med det beskedet.

Det finns många exempel där djurhållning och byggnation kommer i konflikt. I teorin går det bra att samsas, men i praktiken dröjer det inte länge förrän problemen börjar. De olika intressena konkurrerar om marken och vägar. Allergener, ljud och lukt stör människorna. Helt plötsligt glömmer man bort vem som var där först och boendes och verksamhetens behov prioriteras framför djuren och deras behov.

Turistande småttingar är mer fascinerade av getternas killingar och möjligheten att rida på en häst än att kolla på gamla hus

Annons

Ibland kan det vara så att det inte är negativt att djuren då får flyttas till annan plats men i detta fall är det katastrofalt, eftersom det är djuren som är en avgörande faktor för Torekällbergets attraktivitet. Mina barnbarn, Södertäljes alla skolbarn och turistande småttingar är mer fascinerade av getternas killingar och möjligheten att rida på en häst än att kolla på gamla hus.

Annons

Utan djur är barnen inga vinnare, utan bara förlorare. Vad hände med barnperspektivet som sägs vara så viktigt i kommunens planering?

Låt oss leka med den hemska tanken att hotellet byggs. Hur länge dröjer det innan någon hotellgäst störs av ljudet av en råmande ko, lukten av spillning eller nyser några gånger extra när en häst går förbi med en exalterad 4-åring på ryggen? Vem får då flytta? Hotellet eller djuren?

Än en gång, jag vet att det inte är ett faktum att djuren kommer att försvinna. Och än en gång – för mig räcker det att det finns en uppenbar risk. Gör om, gör rätt – bygg inget hotell på Torekällberget.

Ann Westerberg (L)

ledamot i kommunfullmäktige och stadsbyggnadsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan