Annons

Annons

Annons

Debatt
Tyvärr finns inga fler skyddsrum

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Blå triangel mot orange botten – symbolen för skyddsrum.

Bild: Anders Sundin

Annons

I förra veckan undrade signaturen ”Orolig Järnabo” i en insändare om Södertälje kommun har underrättat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om samtliga skyddsrum i Järna. Skribenten tyckte att platserna var för få och uppmanade kommunen att uppdatera uppgifterna till MSB.

Tyvärr finns det inte fler skyddsrum att rapportera in från Järna.

Annons

Det är MSB som beslutar om behovet av skyddsrum och inom vilka områden i landets kommuner som skyddsrummen ska vara belägna. MSB ska föra register över samtliga skyddsrum som finns och planeras. Sedan 2002 har inte några nya skyddsrum byggts i Sverige.

Annons

MSB ansvarar också för tillsyn och kontroll av skyddsrum. Fastighetsägaren äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Fastighetsägare har ansvar att ställa i ordning skyddsrum ifall regeringen fattar beslut om höjd beredskap.

De flesta skyddsrum finns på större orter, som är svåra att utrymma, och på militärstrategiska områden. Det är alltså inte tanken att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen eller finnas överallt. På mindre orter inne i landet finns det därför väldigt få eller inga skyddsrum.

Anna Flink

säkerhetschef Södertälje kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan