Annons

Annons

Annons

Annons

Sportskytte

Debatt
Ska skytteklubbarna tvingas bort?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skytt förbereder sig inför träning på skjutbanan.

Bild: Linda Mårtensson

Annons

I Sverige började skarpskytterörelsen redan år 1860, som en frivillig försvarsrörelse efter utländska förebilder. Då skapades det skytteföreningar och byggdes skjutbanor med statens goda minne eftersom det främjade det svenska folkets försvarsförmåga genom att öva prickskytte.

I dag är det cirka 300 000 som utövar någon form av legitimt skytte runt om i Sverige. I Södertälje/Nykvarn finns just nu sex aktiva skytteföreningar. Tveta skjutbana, Södertälje JSK, Södertälje PK, PK Svea Ing1, Turinge skyttegille och Södertelge skyttegille. Uppskattningsvis har dessa klubbar cirka 2 000–3 000 medlemmar.

Annons

Annons

Många av klubbarna har funnits länge. PK Svea Ing1 är Sveriges i dag äldsta pistolskytteklubb.

Klubbarna har fostrat både svenska och olympiska mästare. Gemensamt för klubbarna är att man bedriver sin verksamhet med målsättningen att ingen ska vara diskriminerad på grund av kön eller etnisk tillhörighet. Många bedriver dessutom gedigen ungdomsverksamhet. Anordnar sommarläger och håller i utbildningar.

Men snart är de ett minne blott. Snart kommer det inte att finnas en enda legitim skytteförening kvar. Södertälje kommun har sagt upp avtalet med tre av kubbarna och skulle gärna se att den fjärde får lägga ner sin verksamhet helt.

Enligt Kajsa de Vall, Södertälje kommuns mark- och exploateringschef, gör man det för att tvinga klubbarna att samsas på en plats. Samtidigt som man är väldigt tydlig med att ingen kommunal mark ska upplåtas till skjutbanor. Med andra ord ska allt skytte bort från kommunen.

Nykvarns kommun har samtidigt dragit i gång arbetet för att få till bebyggelse i Miare backar som ligger inom hörhåll från Nykvarns jaktskytteklubb och modellflygklubben i Påldalen. Vilket på sikt kommer att innebära år av klagomål och rättsliga tvister från dem som flyttar dit.

Givet det allvarliga läge som råder i Europa har det väl aldrig varit viktigare än att, på gammalt manér, upprätthålla svenskens goda skjutförmåga.

Att i det läget arbeta för att lägga ner alla skjutbanor i Södertälje/Nykvarn verkar vara väldigt ... politiskt.

Lars Oskarsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan