Annons

Annons

Annons

Insändare
Ny flyktingkris visar att Ebo behövs

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Södertäljes kommunstyrelseordförande Boel Godner (S).

Bild: Emilia Lindholm Fjeld

Annons

Vi har i flera år fått höra av kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), att flyktingars möjlighet att bo hos släkt, vänner och bekanta (den så kallade lagen om eget boende, Ebo) behöver förbjudas eller försvåras och att alla flyktingar ska tvångsplaceras i Migrationsverkets anläggningsboenden.

Nu står vi åter mitt i en flyktingkris och det är återigen uppenbart att statens boendeplatser inte räcker till. Staten klarar varken av att registrera eller ordna boende i den takt som de som flyr från Ukraina tar sig hit.

Annons

Annons

Det är heller inte ett kortvarigt problem utan staten räknar med att man mäktar med att ordna boende åt cirka hälften av de som antas komma enligt huvudscenariot. Resten hänvisas till att lösa sitt boende själva.

Tack och lov har många av de som kommit de senaste veckorna släkt, vänner och bekanta på plats i svenska kommuner och därmed har de fått tak över huvudet och mat i magen – trots Boel Godners idoga försök att omintetgöra den möjligheten.

Nästa gång Boel berättar om hur viktigt det är att Ebo avskaffas är det på sin plats att hon svarar på frågor om var alla de tiotusentals flyktingar från Ukraina som staten inte avser ordna boende åt ska ta vägen och hur det alternativet kan vara bättre än att bo hos släkt, vänner och bekanta.

Pär Abrahamsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan