Annons

Annons

Annons

Debatt
Blir vår biskop näste ärkebiskop?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Biskopen i Strängnäs stift, Johan Dalman, lyfter upp den nydöpte prins Julian – inför ögonen på hovpredikant Michael Bjerkhagen, prinsessan Sofia och prins Carl Philip. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, Antje Jackelén, lämnar inom kort sitt ämbete. En milstolpe i Svenska kyrkans historia är till ända.

Förra tisdagen, 15 mars, hölls ett pläderingsmöte för de röstberättigade i det kommande ärkebiskopsvalet. Fem biskopar namngavs, bland dem biskopen i Strängnäs stift – Johan Dalman.

Svenska kyrkan befinner sig i ett besvärligt läge – sviktande medlemsantal och ekonomi inte minst på grund av underhållskostnaderna för alla kyrkobyggnader. Därför är valet av stor betydelse för kyrkans framtid.

Annons

Annons

Processen går nu vidare. Den 30 mars hålls nomineringsval, då minst fem hugade kandidater ska utses. Om en månad, den 22 april, hålls en utfrågning med de föreslagna kandidaterna, varefter en första valomgång äger rum den 18 maj.

Om ingen får mer än 50 procent av rösterna för absolut majoritet, äger en andra och avgörande valomgång rum mellan de två kandidater som fick flest röset i första valomgången den 8 juni. Därefter kan segrar tillträda ärkebiskopsstolen.

Tillåt mig i egenskap av kyrkofullmäktigeledamot slå ett slag för Johan Dalman. Han framstår som en kreativ och djärv man som har alla förutsättningar att ta itu med den svåra uppgiften att förnya kyrkan.

Min förhoppning blir därför att Dalman väljs till Antje Jackeléns efterträdare och att han förmår vända utvecklingen.

Thorwald Arvidsson

ledamot i kyrkofullmäktige i Järna-Vårdinge pastorat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan