Annons

Annons

Annons

Bergagården

Beskedet: K-huset i Rönninge blir förskola igen

Kommunstyrelsen har beslutat att Salems kommun ska köpa paviljongen K-huset vid Rönninge gymnasium och återställa byggnaden till förskola.

– Vi tjänar pengar genom att göra så här, säger Rickard Livén (M), kommunstyrelsens ordförande.

Text

”Vi kommer att tjäna pengar genom att göra så här, men det största skälet är att säkerställa förskoleplatser”, säger kommunstyrelsens ordförande Rickard Livén (M).

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Genom att köpa K-huset vill kommunen försäkra sig om att det finns tillräckligt med förskoleplatser medan andra förskolor renoveras i enlighet med kommunens fastighetsstrategi.

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att finansiering ska ordnas genom omfördela pengar som varit öronmärkta för en förskola i det kommande bostadsområdet Södra Hallsta. Där ska en privat aktör både bygga och äga den planerade förskolan.

Annons

Annons

På så vis frigörs 46 miljoner kronor varav 16 miljoner kan omfördelas till köp och ombyggnad av K-huset. Dessutom förslås kommunfullmäktige att tillföra ytterligare 14 miljoner. Den totala kostnaden beräknas bli 30 miljoner kronor.

– Vi kommer inte utnyttja markanvisningen till förskolan i Södra Hallsta eftersom vi lägger den på externa aktörer. Och då kan vi omfördela medlen. Det är en enkel förflyttning, säger Rickard Livén (M), kommunstyrelsens ordförande.

Karta: Paviljongbyggnaden K-huset ligger på Sandbäcksvägen strax söder om Rönninge gymnasiums huvudbyggnad.

Inbäddat innehåll

De två största förskolorna i kommunen, Skogsängsgården och Sysslagården, ska renoveras mellan 2023 till 2026. Därför krävs ett tillskott av drygt 100 förskoleplatser för att säkra tillgången av förskoleplatser fram till 2029 med hänsyn tagna till befolkningsprognosen.

K-huset används idag av Rönninge gymnasium och ägs av PCS Modulsystem. Kommunen betalar 2 793 600 kronor i bashyra per år. Det framgår av hyreskontraktet.

– Vi betalar ju en hel del för att hyra för K-huset idag, och byggnaden får användas som förskola vilket gör det enklare i beslutsfattandet. Vi kommer att tjäna pengar genom att göra så här, men det största skälet är att säkerställa förskoleplatserna, säger Rickard Livén.

Annons

Annons

K-huset ska kunna inhysa 90 till 100 barn när det står klart, vilket det beräknas bli till våren 2023. Förskolan i K-huset ska enligt planen ingå i kommunens ordinarie förskolebestånd.

Kommer förskolan att bli permanent, även efter renoveringarna?

– Ja, till att börja med, åtminstone under överblickbar framtid.

Så det kommer alltså bli en kommunal förskola som drivs av kommunen?

– Ja, som det ser ut nu.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan