Annons

Annons

Annons

Södertälje

Till minne av läraren Ulla Havu

Filosofie magister Ulla Havu, född Svedung ,har avlidit i en ålder av 79 år. Hon sörjs närmast av sin syster Gunda Svedung.

Ulla Havu var under många år en omtyckt lärare. Foto: Privat

Ulla tog studenten i Uddevalla och studerade senare spanska och franska i Uppsala. Där träffade hon sin blivande man, Niilo Havu, som dog 2008.

Annons

Efter examen tjänstgjorde Ulla som lärare några år i Umeå. Niilo och Ulla flyttade till Södertälje, där hon först tjänstgjorde på den kommunala vuxenutbildningen och därefter i många år vid Täljegymnasiet. Ulla var en en mycket skicklig lärare, omtyckt av elever och kollegor. Hon deltog  i flera EU-samarbeten och  pedagogiska projekt på Skolverket med stor framgång. Hon stod för sina idéer och åsikter såväl inom pedagogiken som privat.

Annons

Ulla var engagerad i flera föreningar. Hon var under många år ordförande i Spansklärarföreningen, Stockholm, sekreterare i Stockholmsakademikerna och i Södertälje kammarmusikförening. I SPF Holmfast ingick hon i programgruppen. Dessutom var hon aktiv i Bohusläns Gille, Stockholm, och i Rebeckagrenen av Odd Fellow Orden, Södertälje.

Ulla hade många kulturella intressen, bland annat klassisk musik, teater och litteratur, gärna spanskspråkig. Som pensionär studerade hon geologi vid Stockholms universitet. Hon var dessutom en uppskattad reskamrat antingen det gällde långväga resmål som Guatemala, Azorerna och Arizona eller mer närliggande länder som Grekland, Italien, Turkiet och Spanien. Hon behöll alltid sitt lugn vid olika problem som då kunde uppstå. I sitt älskade sommarhus i Norra Grundsund liksom i hemmet i Södertälje tog hon generöst emot många gäster och bjöd på de läckraste måltider. Hon ordnade stora som små fester med samma elegans.

Mot sina vänner var Ulla omtänksam och visade stor lojalitet. Vi uppskattade hennes humor och smittades av hennes sångarglädje. Under sjukdomstiden visade Ulla ett beundransvärt lugn och sade inte sällan: ”Jag lever ändå på lånad tid. ”Saknaden efter vår vän och före detta kollega är stor men i saknaden ryms glädje och tacksamhet över att ha lärt känna henne. Hon var en sådan vän som alla vill ha. Ulla lämnar ett stort tomrum efter sig.

Katarina Halvarson, Kerstin Lindskog Eriksson, Britt Inger Åberg och Monica Åtting

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan