Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Kristdemokraterna i Södertälje borde komma hem

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

David Winerdal är kommunalråd och kristdemokrat.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Ett spöke går runt i Sverige – den politiska mittens spöke. Alla det svenska partiväsendets politiska partier påverkas och präglas. Förutsättningarna för att bilda regeringar förändras. Det blir krångligare, känsligare.

Centerpartiet har på nationell nivå gjort sig till en representant för detta spökprojekt som man menar är bred och stabil, men i realiteten precis tvärtom. Och vars centrala ledstjärna är att avlägsna en tredje del av väljarkåren från all parlamentariskt inflytande, något som därigenom i viss mån ytterligare undergräver förtroendet för politiken.

Något liknande ägde rum i vår kommun efter förra valet. Kristdemokraterna, valde nämligen att ingå i en konstellation bestående av Miljöpartiet och Centerpartiet med Socialdemokraterna i spetsen.

Annons

Anledningen? Det vet jag inte. Men jag är ganska säker på att det inte var särdeles begåvat gjort. Tvärtom tog KD därigenom ett steg längre bort från förutsättningen att realisera ett maktskifte med det givna samarbetspartiet Moderaterna. KD:s agerande innebar även att alliansensprojektet i Södertälje på ett sätt urholkades, blev svagare. Det är synd eftersom det vore nyttigt och uppfriskande med ett nytt borgerligt styre.

Annons

Men det är ingen fara, KD. Alla kan göra fel, det är mänskligt. Nu gäller det att lära av sina misstag. Kommunala styren som sällan eller aldrig skiftas – som i fallet med Södertälje med decennier av diverse socialdemokratiska kommunalråd – har en tendens att stelna. Ett nytt, dynamiskt alternativ vore sålunda välkomnande.

Även Liberalerna gör sig redo. Det finns alltså goda möjligheter för ett borgerligt maktskifte efter nästa val.

Sedan är det också så att det blåser frihetliga vindar i Södertälje. Exempelvis har Moderaterna vuxit och utvecklats mycket på senare tid. Nyligen åt jag lunch med partiets gruppledare, Alexander Rosenberg. Då berättade han att partiet aldrig har varit så förberett, i alla avseenden, som nu. Och att han var ytterst motiverad samt redo att träffa och tala med alla med frågor och funderingar, gärna över en lunch. Även Liberalerna gör sig redo. Det finns alltså goda möjligheter för ett borgerligt maktskifte efter nästa val.

Behovet av ett nytt ledarskap i Södertälje beror i synnerhet på de sakpolitiska områdena som kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S) visserligen gjort en del bra saker på, men absolut inte tillräckligt. För inte så länge sedan kunde vi läsa hur kriminella aktörer – bland annat i vår kommun – lyckades etablera sin närvaro i kommunala myndigheter samt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Trenderna för osökt tankarna till Mario Puzos stora klassiker.

Annons

Annons

Lägg därtill ekonomin. Arbetslösheten i stan är alltjämt stor. Oordningen och långtidsarbetslösheten likaså: andelen långtidsarbetslösa av de arbetslösa har under de senaste åren ökat. Likaledes de långtidsarbetslösas andel av arbetskraften.

För att inte nämna bidragsfuskandet som skattebetalarna får pynta skjortan för.

Man behöver dessutom inte vara nationalekonom för att förstå att en god ekonomisk politik handlar om följande saker: mindre byråkrati, låga trösklar till arbete, lättare att anställa människor och öka incitamenten. Inte tvärtom.

Givetvis gäller det även att fatta bra och rätt beslut på nationell nivå.

I höst kommer Södertäljeväljarna säga sitt. Man får hoppas att KD i Södertälje tar tillfället i akt och hinner ägna en stund åt lite kontemplation. Kanske hjälper det dem att komma hem, men man vet aldrig.

Rolan Jusupov

fri skribent och nationalekonomistudent

Annons

Annons

Till toppen av sidan