Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Stå upp för exportförbudet av vapen!

Sverige bör fortsätta att följa linjen om att inte exportera vapen till länder i krig

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Lars Schröder

I Sverige finns en ovanligt god moral att inte tillåta vapenexport till länder i krig, en bra inställning. Men nu har alla partier, utom vänsterpartiet, ändå beslutat att tillåta leveranser av militära vapen och krigsmaterial till Ukraina.

Annons

Att snarare erbjuda skydd, sjukvård och humanitär hjälp borde vara Sveriges goda bidrag i dagens militära konflikt, inte att bidra med pansarrobotar och militär insats i det akuta krig som nu sker.

Den svenska principen om ”alliansfrihet i fred och neutralitet i krig” har historiskt tjänat vårt land bra och skyddat Sverige. Nu kastas denna princip överbord och ropen om Natoanslutning ökar. Mitt parti, vänsterpartiet, är det enda parti som tycks hålla huvudet någorlunda kallt och följa den principen. Därför är det beklagligt att till och med försvarsminister Peter Hultkvist nu verkar nu lockas av den krigshets som på nytt breder ut sig i Europa. Även Tyskland skickar nu krigsvapen trots landets tragiska erfarenheter av krig.

Annons

Jag hoppas att mitt parti i det längsta vågar hålla fast vid den princip om alliansfrihet som gjort att Sverige sluppit krig i så många år. Att vara musen som röt må kännas bra men Sverige borde, liksom Putin, ändå begripa att primitivt dödande inte löser något. Det bara eskalerar konflikten och hotar vår egen fred.

Jag hoppas att mitt parti i det längsta vågar hålla fast vid den princip om alliansfrihet

Ryssland är en auktoritär, diktatorisk, militärt stark stat men samtidigt är de även en väldigt mäktig granne.

Att avstå export av svenska pansarvärnsrobotar mitt i pågående krig vore klokt. Stöd då stället sjukvård och civila insatser som vi är dokumenterat bra på i Sverige och vår region. Humanitära behov lär bli allt större när kriget nu tragiskt eskalerar. Europa bör i stället förbjuda import av gas, olja och kol, då gör vi dessutom en insats för miljön och sätter mer press på den ryska regimen.

Annons

Staffan Norberg (v), ledamot i Regionfullmäktige i Region Stockholm och f d kommunalråd i Södertälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan