Annons

Annons

Annons

Nykvarn får nytt centrum

Debatt
Centrumbygge i Malaysia – varför inte satsa på lokala byggföretag?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Delar av Nykvarns centrum – i Malaysia. Foto: Slättö

Annons

Detaljplanen för Nykvarns centrum vann laga kraft den 15 januari 2014, för mer än åtta år sedan. Det nya centrumet skulle sätta Nykvarn på Stockholms- och Sverigekartan. Men hur gick det?

När detaljplanen antogs, antogs samtidigt ett exploateringsavtal mellan kommunen och exploatören – tillsammans med ett förköpsavtal som reglerar genomförandet av projektet.

Annons

I maj förra året skickades en ansökan in av bolaget Slättö om att de önskade att bygga närmare 280 lägenheter inklusive lokaler och garage. Bygglov har beviljats därefter i november 2021 om att ge tillåtelse att bygga 182 lägenheter i bakkanten av slänten och punkthusen i centrum. Men där tog det stopp.

Annons

Nu står modulerna och väntar i Malaysia. Detta trots att Nykvarn har ett smörgåsbord av småföretag i kommunen. I vår kommun står småföretagen för den största delen av de kommunala intäkterna.

Vi i Centerpartiet föredrar lokala etablerade företag framför dyra utsläpp, vilket modulerna i Malaysia bidrar med.

Jämfört med riket är branschen ”bygg” relativt stor i Nykvarn, som likväl skulle kunna bygga klart centrum i snabbare takt. Eftersom vi i Centerpartiet föredrar lokala etablerade företag framför dyra utsläpp, vilket modulerna i Malaysia bidrar med, önskar vi få svar från kommunstyrelsens ordförande på följande fråga:

– Varför kan kommunen inte fatta ett nytt beslut rörande detaljplanen om centrumbygget, att till största delen använda oss av lokala och nationella företag – framför fallfärdiga huskomponenter, likt kedjeradhusen i centrumet?

Centerpartiets styrelse Nykvarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan