Annons

Annons

Annons

Södertälje

Södertälje går en annan väg än Nykvarn – nobbar vaccinkrav

Ovaccinerad personal får vårda äldre i kommunal omsorg i Södertälje. Kommunen har inget vaccinkrav, och flyttar inte ovaccinerad personal.

– Vi har inte sett det som befogat, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör.

Text

En arbetsgivare får ställa krav på att den som söker anställning inom vård och omsorg är vaccinerad. Men frågan är inte rättsligt prövad. Södertälje kommun har inga sådana krav.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

I slutet av januari införde Nykvarns kommun ett krav, som innebär att all personal som nyanställs inom vård och omsorg ska vara vaccinerad.

– Vi har valt att inte införa krav på vaccination. Varken för redan anställda, eller vid nyanställning, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Annons

Annons

Södertäljes hållning skiljer sig alltså mot Nykvarns kommuns.

– Vi gör olika bedömningar, säger Björkryd.

De äldre eller funktionshindrade som av medicinska skäl inte kunnat vaccinera sig mot covid, får dock bara besök av vaccinerad personal. Det har Södertälje kommun säkerställt.

Några förflyttningar av ovaccinerad personal, från exempelvis nära omvårdnad av äldre i riskgrupp till mer administrativa uppgifter, har inte gjorts.

– Det är ett ingripande steg att förflytta medarbetare.

Karin Björkryd är medveten om att Södertälje kommun gör en annan bedömning än Nykvarns kommun.

Bild: Monika Nilsson Lysell

För en vecka sedan kunde LT rapportera att sju av tio Södertäljebor saknar en tredje vaccinationsspruta. I Södertälje kommun är vaccinationsgraden en av de lägsta i landet. Bara Botkyrka och Sundbyberg har lägre.

Varför väljer Södertälje kommun att inte införa vaccinkrav inom äldrevården?

– Det enkla svaret är att det inte hade varit möjligt att förflytta personal när vi haft en personalfrånvaro på upp emot 40 procent. Vi har heller inte sett det som befogat att införa vaccinkrav. Vi ser att vi kan upprätthålla patientsäkerhet med skyddsutrustning och basala hygienrutiner.

Annons

Har du mött krav från äldre eller anhöriga om att bara få hjälp av vaccinerad personal?

Annons

– Jag har inte hört att det har varit en stor fråga. Vi har inte haft särskilt många som krävt vaccinerad personal.

Fakta

Vaccinkrav har ännu inte prövats rättsligt

SKR, en medlems- och arbetsgivarorganisation för kommuner och regioner, skriver att ett vaccinkrav vid anställning inom vissa verksamheter är möjligt men att frågan inte är rättsligt prövad. En arbetssökande är inte skyldig att visa upp vaccinationsbevis.

Källa: SKR.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan