Annons

Annons

Annons

Annons

Turbulensen kring Grafikens hus

Debatt
Grafikens drömhus kostar Telge skjortan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ombyggnadsarbeten pågår vid Gjuteriet, bland annat med skorstenen.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Ett flerårigt bedrägeri mot skattebetalarna har snart gått i mål, redan 17 november 2015 gick Grafikens hus ut med att man skulle flytta till Södertälje och målet var att etablera sig i gjuteriet intill. Dåvarande kultur- och fritidschefen Staffan Jonsson deklarerade att det var till oss de skulle komma och Anna Bohman Enmalm (S), dåvarande ordförande för kultur- och fritidsnämnden höll jublande med.

Att kommunen hade lovat Grafikens hus Gjuteriet och dess renovering för att de skulle etablera sig i Södertälje har man aldrig erkänt offentligt, men alla inom kulturlivet vet om det.

Första felbeslutet var att restaurera Gjuteriet i stället för att bygga en kopia, fast utredningen kom fram till att i stort sett allt var tvunget att bytas ut – utom skorstenen som gick att renovera.

Annons

Annons

Nu har vi snart en nybyggd kopia, fast till det dubbla priset genom att man har letat enstaka tegelstenar som går att använda i högar av en förfallen byggnad. När kvarnen på Torekällberget brann 1989 hade man då åtminstone vett att bygga en ny kopia istället för att försöka klistra ihop sotet.

Den stora lögnen har hela tiden varit vad detta skulle kosta, hur det skulle finansieras och vem som skulle stå för notan.

”Hyresgästen ska bära kostnaden” har det hetat, och även om det skulle ”råka” bli Grafikens hus som blev hyresgäst skulle bolaget minsann betala en marknadsmässig hyra – Det kommer vi aldrig att få se.

Läs också Tomas Karlsson: Gjuteriet – en allt dyrare affär för Södertäljeborna

Budgeten för renoveringen var ursprungligen 30 miljoner kronor, den landar på långt över 100 miljoner. Dessutom har Grafikens hus tagit in en arkitekt och ritat en egen planlösning med specialdesignade möbler och inredning – som givetvis Telge fastigheter ska stå för, även om Telge nu har flaggat för att det inte blir så lyxigt som önskat.

En marknadsmässig hyra för de färdiga lokalerna kommer att behöva ligga på nära fyra miljoner kronor per år för att täcka Telge fastigheters ingångskostnader. Det är en hyra som inte Grafikens hus kommer att kunna bära själv som utlovat. Det löser kommunen genom att kultur- och fritid blir hyresgäst och i sin tur hyr ut lokalen till Grafikens hus till reducerat pris.

Annons

I slutändan har skattebetalarna stått för huset, hyran, inredningen, verksamheten och lönerna i bolaget.

Annons

Redan i dag så får Grafikens hus 1.8 miljoner kronor i bidrag per år av Södertälje kommun. Trots ytterligare bidrag ifrån andra håll visar bolagets årsbokslut endast 25 000 kronor i vinst. Du behöver inte vara ekonom för att förstå att det inte räcker till hyran på cirka 400 000 kronor i månaden. Det som tyvärr kommer att ske är att kommunen ökar bidragen till Grafikens hus.

I slutändan har skattebetalarna stått för huset, hyran, inredningen, verksamheten och lönerna i bolaget.

På kultur och fritidsnämndens möte 27 januari krävde Realistpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna att ytterligare medel till Grafikens hus skulle stoppas. Men Vänsterpartiet och den S-ledda majoriteten klubbade igenom att ett fortsatt stöd på 1,8 miljoner skulle utbetalas för i år. Realistpartiet yrkade som enda parti på återremiss i ärendet.

Vi är inte på något vis emot kultur och breda satsningar på kulturens mångfald. Men här i Södertälje har det blivit fel. Exemplet Grafikens hus är ett extremt kostsamt prestigeprojekt för några få S-politiker, som nu även den nya majoriteten tvingas baxa in i mål. Kosta vad det kosta vill, det spelar ingen roll längre, för man erkänner aldrig sina misstag.

Något att tänka på i kommunvalet 11 september.

Marcus Haavisto (RP)

kultur- och fritidsnämnden

Simon Isso (RP)

kultur- och fritidsnämnden

Joakim Granberg (RP)

gruppledare

Annons

Annons

Till toppen av sidan