Annons

Annons

Annons

Ikea till Almnäs

LT avslöjar: Älskade möbeljätten vill bygga i Almnäs

Ikea vill paxa åtta hektar mark i Almnäs, för att eventuellt bygga ett lager på platsen. Ett intentionsavtal väntar nu på kommunens påskrift.

Text

Schenker, Budbee och Midaq har köpt mark i Almnäs av Södertälje kommun. Nu står Ikea kanske på tur.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Den 1 februari skrev Ikea fastigheters vd under intentionsavtalet mellan Ikea och Södertälje kommun. Kommunens underskrift dröjer, eftersom avtalet först måste godkännas av politikerna. Det gör att nyheten ännu inte kommunicerats av någon av parterna.

”I dagsläget är det här inget vi kan kommentera” skriver Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea, i mejl till LT på fredagen.

Annons

LT:s frågor om hur många arbetstillfällen en etablering skulle innebära, och varför Almnäs är intressant för möbeljätten, är därför än så länge obesvarade.

Annons

Intentionsavtalet gäller 8,1 hektar mark i Almnäs, intill Schenkers jätteterminal som byggts på en 12 hektar stor tomt.

Avtalet innebär att Ikea ”paxar” marken, som ägs av kommunen, till och med augusti 2023.

”Kommunen ska verka för att exploatören (Ikea fastigheter, reds anm) får förvärva erforderligt markområde för att uppföra en anläggning för exploatörens höglager- och logistikverksamhet” står det i avtalet.

Under avtalstiden får kommunen inte inleda förhandlingar om marken med någon annan.

Enligt en värdering från november 2021 är marken värd 1200 kronor per kvadratmeter. Hela marken är därmed värd cirka 97 miljoner kronor. Inför ett eventuellt markköp kommer en ny värdering beställas.

När Schenker köpte mark av kommunen i Almnäs för två år sedan, värderades marken till 500 kronor per kvadratmeter och företaget betalade cirka 60 miljoner kronor.

Läs mer: Budbee kommer till Södertälje – så mycket betalar de för mark i Almnäs

Annons

Bild: TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan