Annons

Annons

Annons

Hotell på Torekällberget

Insändare
Den moderna fantasilösa arkitekturen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det planerade hotellet på Torekällberget har tre våningar in mot friluftsmuseet och fyra som vetter mot stan. Illustration: Kjellander Sjöberg

Annons

Det planerade hotellbygget på Torekällberget speglar en del av den nya arkitekturen med sina mörka, trista, anonyma och magasinsliknande fasader.

Antar att det speglar den nya tiden – grått och trist, utan värme eller ljus.

Nuvarande byggnader på Torekällberget speglar vårt Södertälje som den kultur- och arbetarstad den en gång var. Antar att det en gång fanns intresse bland stadens politiker och tjänstemän att bevara tidstypiska hus som en gång fanns innan rivningsepoken satte fart.

Annons

Annons

Om man då verkligen har för avsikt att godkänna och bevilja bygglovet för hotellet, på en av stadens mest besökta och vackraste platser.

Hotellförslaget som nu finns är erbarmligt trist.

Varför kan man inte se till att den planerade hotellbyggnaden anpassas till befintliga byggnader med färg och form. Det nedbrunna värdshuset var väl anpassad i den befintliga miljön.

Hotellförslaget som nu finns är erbarmligt trist. Skulle kanske passa in i en skog med mörka träd där ljuset har svårt att tränga igenom. Där förespråkad hotellbyggnad skulle bli en fin glänta i den annars mörka skogen.

Har en fråga som gäller besöksnäringen till Berget. Hur är planeringen runt hotellet? Ska hotellgäster fritt få besöka friluftsmuseet? Ska övriga besökare passera via den avgiftsbelagda entrén? Hur ska man lösa tillgång till parkeringsplatser, transporter till och från hotellet? Kommer det att byggas ett stängsel mellan hotellbyggnaden och friluftsmuseet? Hur och var kommer då kvarnen in i bilden?

Det finns många frågor som inte tagits fram eller belysts i förslaget till hotellbyggnaden och dess omgivning.

Vi är många Södertäljebor och kommuninvånare som försökt få politikerna att tänka om och i stället arbeta fram en framtida helhetsvision om hur attraktionen ska behållas och utvecklas.

Eller finns det en dold agenda, som vi får veta senare när det är för sent att påverka?

Margot Sallander

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan