Annons

Annons

Annons

Hotell på Torekällberget

Insändare
Hotell på Torekällberget – ett omöjligt projekt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det senaste förslaget för hotellbyggnaden på Torekällberget. Illustration: Kjellander Sjöberg

Annons

Motivet hos de politiker som verkat för att bygga en stor hotellkoloss på Torekällberget har sagts vara att det skulle locka fler besökare till Friluftsmuseet.

I sin iver att tillfredsställa dessa politikers drömmar har nu tjänstemännen ansträngt sig för att skissa på en detaljplan med mycket ögongodis och stora ansträngningar för att bortse från verkligheten. Det har uttryckligen sagts att hotellet ska anpassas för att smälta in i den övriga gamla bebyggelsen på museet.

Annons

Annons

Man kan inte med bästa vilja i världen påstå att kravet har uppfyllts.

Det är vidare obegripligt att man över huvud taget har kunnat tänka sig att bygga ett hotell just här. Hur kan arkitekter bortse från så många svårigheter med att bygga just på denna plats? Kvarnbacken som från början kanske var tänkt för att trafikeras enbart av lätta transporter ska nu helt plötsligt bära tung byggtrafik. Ingen tanke på att vägen kanske inte klarar stark trafik av fullastade betongbilar på 40-50 ton, eller stora trailers som fraktar byggelement. Trailers som kanske inte ens kan vända på området.

Hela torget vid handelsboden kommer att vara belamrat med byggbaracker. Sannolikt kommer hela promenadparken att behöva användas för hantering av byggmateriel.

Delar av museet kommer under byggtiden att vara utan brandskydd därför att vägarna blockeras av byggtrafik, byggkran och byggmateriel. Djurhållning är självklart utesluten under byggtiden.

Hela byggplatsen kommer självklart att vara inhägnad, inbegripet delar av museet. Parkeringen vid Källgatan räcker enbart för hotellgäster och hotellets personal. Var besökare till museet ska parkera är det ingen som vet i dag.

Sammanfattningsvis. Idén med att uppföra en stor hotellbyggnad här är befängd. Frågan är om det ens är möjligt. Parkeringskaoset kommer att leda till färre besökare, inte fler. Priset för äventyret är högt. Ingreppen i Friluftsmuseet varar för alltid.

För all framtid, farväl till Torekällberget som friluftsmuseum, välkomna till en ännu större och djupare obebyggd grop. Projektet är ogenomförbart.

Lars Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan