Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Insändare
Färre bilar, fler cyklar – Södertäljetrafiken behöver balans

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Trafiken är intensiv på Mälarbron.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Bilismen i Södertälje tycks öka för varje år. På eftermiddagarna kan det ta upp mot tjugo minuter att passera Mälarbron och Ängsgatan för att till slut anlända till Karlhov (vilket i och för sig är naturligt därför att det är rusningstid)

Särskilt Ängsgatan förefaller i det närmaste gjord för promenader. Ändå är det få som cyklar och går, många som kör.

Annons

Nåja. Vi södertäljebor blir fler. Möjligen gör bilkulturen säkert sitt också.

Annons

Men en bov i dramat är att många kör alldeles för fort och dessvärre inte sällan med en säck över huvudet. Det är tråkigt därför att det är dels väldigt farligt, dels, och framför allt, bidrar till luftföroreningar och gör staden mer charmlös. Kommunpolitiker, här har ni något att reflektera över.

Det finns flera saker man kan göra för att förbättra situationen.

Omallokera resurserna. Lägg fler fartkameror och be polisen att i större utsträckning stoppa fler bilister som missköter sig på vägarna, så att hastigheten sänks (den mycket smala men inte desto mindre högtrafikerade Forskargatan, är ett bra exempel på en plats som är i behov av fartkamera).

Prioritera och främja cykeltrafiken genom fler bekväma och säkra cykelbanor, så att cyklisterna också känner sig prioriterade men framför allt för att få fler att börja cykla – en reform som skulle göra mycket, framför allt på längre sikt. Kommunen borde därutöver se vad som kan göras angående kollektivtrafiken, eventuellt öka antalet bussar, inte minst nu när smittspridningen återigen ökar.

Avsikten är inte att inskränka friheten för den enskilde som många verkar tro. Utan att få till bättre balans, färre olyckor av olika slag och ett mer hållbart och dynamiskt Södertälje.

Rolan Jusupov

fri skribent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy