Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vi stärker vården ytterligare

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Belastningen är hög på sjukhuset.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Pandemin fortsätter att härja och leder till hög belastning på vården. Samtidigt väntar många Södertälje- och Nykvarnsbor på vård som skjutits upp. Nu satsar vi därför ytterligare en halv miljard på både akutsjukhusen och den nära vården – inte minst vårdcentralerna.

Covid-pandemins fjärde våg påverkar även om betydligt färre blir svårt sjuka. Förutom vård av covid-drabbade måste många medarbetare i vården stanna hemma på grund av sjukdom eller symptom. Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus innebär också ett tryck på vården.

Annons

Annons

Väntetiderna till vården har samtidigt ökat under pandemin. Det uppstod en vårdskuld från regionen till invånarna. Under hösten gjordes stora insatser och många patienter i Stockholmsregionen fick efterlängtade besök, behandlingar och operationer. Men nu ökar risken att köerna växer igen.

Belastningen är hög på Södertälje sjukhus och andra akutsjukhus – men också i den nära vården görs stora insatser. Geriatriken vårdar många äldre patienter, med eller utan covid. Den avancerade hemsjukvården omfattar minst lika många vårdplatser som alla akutsjukhus.

Psykiatrins viktiga arbete upphör naturligtvis aldrig. Och inte minst utgör vårdcentralerna och husläkarverksamheten den nödvändiga basen för en trygg hälso- och sjukvård.

Vården ska ha de resurser som krävs för att hantera pandemin – och betala av vårdskulden.

I höstas beslutade regionfullmäktige om den blågröna koalitionens budget, med kraftiga satsningar på sjukvården. Men vi hade också reserverat ekonomiskt utrymme för att ha beredskap inför nya behov.

Därför har vi också möjlighet att nu satsa en halv miljard ytterligare, på akutsjukhusen som Södertälje sjukhus, och på den nära vården. I det senare fallet handlar det framför allt om vårdcentralerna, men förstås också viktiga verksamheter som geriatrik och psykiatri.

Annons

Vården ska ha de resurser som krävs för att hantera pandemin – och betala av vårdskulden. Södertälje- och Nykvarnsborna och alla andra i Stockholmsregionen ska ha den bästa vården med de kortaste väntetiderna!

Anna Starbrink (L)

hälso- och sjukvårdsregionråd, gruppledare Region Stockholm

Metin Hawsho (L)

gruppledare Södertälje

Anne-Marie Falk (L)

gruppledare Nykvarn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy