Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skolplats till varje pris

Debatt
Syskonförtur minskar vardagsstressen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenterna vill att syskon ska ha rätt att hamna på samma skola. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Annons

För oss liberaler har skolan alltid varit viktig. Det är där grunden läggs för personlig utveckling och livslånga kunskaper vilket möjliggör ett förverkligande av drömmar.

Det är också därför som vi hela tiden försöker hitta lösningar som utvecklar skolan och gör den bättre.

För många familjer är livspusslet en utmaning med barn som ska hämtas och lämnas på förskola, skola och olika fritidsaktiviteter. Dessutom ska de klara jobb, inköp, matlagning, sin egen fritid och så vidare.

Syskonförtur till Södertäljes skolor skulle innebära att den som redan har ett syskon inskrivet på en skola får förtur till en plats på samma skola när det yngre syskonet ska söka skola. Genom att möjliggöra för syskon att gå på samma skola underlättar vi vardagen för fler föräldrar i Södertälje samtidigt som de minsta barnen får tryggheten av att ett äldre syskon går på samma skola.

Annons

Annons

Närhetsprincipen vid skolplacering är i dag otydligt reglerad i lagstiftningen och tolkningen av hur närheten till en skola ska beräknas varierar mellan olika kommuner. Lagstiftningen är dock tydlig med att närhetsprincipen ska gälla men uttrycker inget förbud mot syskonförtur utan anger att kommunens självbestämmande avgör.

Det är nu dags att Södertälje också inför syskonförtur och på så sätt underlätta för föräldrar att få ihop livspusslet

Syskonförtur finns i dag redan i många av Sveriges kommuner. Stockholm, Göteborg och Malmö använder alla systemet. Detta gör även kommuner i Södertäljes storlek och närhet, till exempel Huddinge. I dessa kommuner utgör syskonförtur en uppskattad reform som underlättar för flera att minska stressen och få ihop vardagen på ett smidigare sätt.

Liberalerna gör tolkningen att systemet är så pass utbrett att införandet av syskonförtur inte kan strida mot gällande lagstiftning, bara den implementeras på rätt sätt. Även regeringen har uttryckt stöd för att göra lagstiftningen tydligare för att möjliggöra för kommuner att införa systemet.

Det är nu dags att Södertälje också inför syskonförtur och på så sätt underlätta för föräldrar att få ihop livspusslet och minskar vardagsstressen. Detta är också Liberalernas första vallöfte i höstens valrörelse.

Annons

Metin Hawsho (L)

gruppledare och ledamot i utbildningsnämnden

Ann Westerberg (L)

ledamot kommunfullmäktige

Samir Saado (L)

ledamot kommunfullmäktige

Sandro Banovac (L)

ledamot kommunfullmäktige

Karin Eklind (L)

ersättare kommunfullmäktige

Victor Zetterman (L)

ersättare kommunfullmäktige

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy