Annons

Annons

Annons

Insändare
Vad är felet med frivillig återvandring?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten tycker att det är positivt om fler invandrare lämnar Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Annons

I en kritisk ledare (LT, 7 januari) mot Sverigedemokraternas förslag till frivillig återvandring.

Varför är frågan om frivillig återvandring så kontroversiell? Vi har bara i Södertälje enligt uppgift uppåt 40 000 invandrare i första eller andra generationen. Många av dessa har etablerat sig väl i Sverige och arbetar och betalar skatt sedan många år. Dessa invandrare är en stor tillgång för staden.

Annons

Annons

Men det finns också en stor grupp som inte lyckats etablera sig i Sverige, ofta på grund av att de inte lärt sig språket. Det finns säkert också många, särskilt äldre, som aldrig fått eller kommer att få arbete här. Många av dessa trivs ändå i Sverige på grund av släktförhållanden med mera. Det finns också de som inte trivs i Sverige och längtar till hemlandet och sin släkt där men som inte har möjlighet av ekonomiska skäl att återflytta. Jag tycker det vore positivt om Sverige kan ge den möjligheten genom ett bidrag till återflyttning.

Men då invänder både politiker och Migrationsverket att vi redan haft den möjligheten i flera år. Jag skäms som svensk hur man kan erbjuda de villkoren – det vill säga 10 000 kronor. Ett rimligt belopp är 100 000–200 000 för att vara intressant för de berörda.

Beloppet måste dels täcka återflyttning och möjligheter att skaffa bostad men också grundläggande levnadsomkostnader för ett–två år. Detta torde inte vara någon belastning för svensk ekonomi utan snarare tvärtom då socialbidrag och bostadsbidrag är stora belopp varje år.

Återflyttningen måste kombineras med att eventuellt uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap återtas så det kräver att berörd skriver på ett avtal om detta. En mindre del kan betalas i förskott men huvuddelen i två senare etapper under ett till två år.

Vän med många invandrare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan