Annons

Annons

Annons

Hovsjö

Insändare
Miljardbröderna chockhöjer hyrorna i Hovsjö

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bröderna Per-Axel och Lars-Åke Månsson äger Månsbro fastigheter, som 2019 köpte ett stort fastighetsbestånd i Hovsjö.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Varje år förhandlar Hyresgästföreningen och fastighetsägarna om nästkommande års hyreshöjning. I fjol blev det genomsnittliga hyrespåslaget cirka två procent, efter flera månaders förhandling. Medan dessa diskussioner pågår är samtidigt en annan rörelse i full gång utanför Hyresgästföreningens kontroll och övervakning – denna så kallade rörelse trollar bort hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Annons

Annons

Fastighetsägare köper hus och lägenheter i miljonprogramsområden som tidigare varit i kommunal ägo. När en hyresgäst flyttar ut totalrenoveras lägenheten och när nästa hyresgäst flyttar in – får denna en hyreshöjning på uppemot 50 procent, ibland ännu mer, utan förhandling.

Tillvägagångssättet har anammats av Månsbro fastigheter som ägs av bröderna Per-Axel och Lars-Åke Månsson. Bröderna köpte mer än halva Hovsjö, 786 lägenheter, av kommunen för 800 miljoner kronor.

Månsbros konceptrenovering och kraftiga hyreshöjningar är nu ett faktum. Hyreshöjningar som få hyresgäster vågar prata om då de har en rädsla att förlora sin lägenhet.

Man hör högljudda diskussioner mellan hyresgästerna i trappuppgångar och i lägenheterna. Men inga berörda politiker eller tjänstemän hör detta – de bor inte i Hovsjö.

Slutligen vill jag tacka kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) som sålt ut Hovsjö. Det är hennes förtjänst att renoveringar nu sker i Hovsjö.

Boel Godner lyfte fram bröderna Månsson som bra och seriösa köpare, i LT den 30 september, 2019. Det fanns andra köpare som skulle ha betalat mer för allmännyttan men kommunledningen valde Månsbro för att de lovade att utveckla Hovsjö.

Glömde Boel Godner att fråga Månsbro vad utvecklingen i Hovsjö gick ut på? Diskuterade man konceptrenovering och hyreshöjningar utan förhandling med Hyresgästföreningen?

Annons

Med facit i hand, det är alltid vi skattebetalare som står för slutnotan, då hyreshöjningarna även drabbar socialtjänsten.

Tack än en gång Boel Godner för det nyrenoverade förfallet av Hovsjö.

Besviken hyresgäst

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan