Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Region Stockholm höll pressträff – tufft vårdläge inför julen

Vårdläget i Region Stockholm är mycket ansträngt inför helgerna, enligt chefsläkaren Johan Bratt. Både covid-19 och säsongsinfluensan pressar sjukhusen – samtidigt som många ur personalen är sjuka.

Pressträffen sändes via Region Stockholms kanal på Youtube, se den i spelaren nedan:

Inbäddat innehåll

Sjukvården i regionen är hårt belastad av såväl covid-19 som säsongsinfluensa och alla sjukhus utom Karolinska universitetssjukhuset är i stabsläge. 184 personer vårdas för covid-19 vid något av regionens sjukhus. 28 av patienterna vårdas inom intensivvården.

Annons

Annons

Den ökande trenden är tydlig, enligt chefläkare Johan Bratt.

– Vi har en ökning de senaste veckorna med fler som behöver sjukhusvård. Det man inte kan se i grafen är de patienter som vårdas på grund av säsongsinfluensan. Våra sjukhus rapporterar att det är ungefär lika många patienter som behöver vård för säsongsinfluensa som för covid-19, säger han.

Akut och nödvändig vård

Han beskriver situationen för akutsjukhusen inför helgerna som "mycket ansträngd".

– Sjukhusen har nu fullt fokus på akut och nödvändig vård. Planerad vård som kan vänta utan större medicinska risker skjuts upp, säger Johan Bratt.

Den stora ökningen av luftvägsinfektioner skapar två utmaningar för hälso- och sjukvården, menar han.

Vårdpersonal sjuka

– Den första utmaningen är att många av vårdens medarbetare och andra i deras hushåll också insjuknar i infektioner. Det betyder att vårdens medarbetare måste stanna hemma från jobbet och att vi har fler patienter och färre medarbetare samtidigt, säger Johan Bratt och fortsätter:

– Den andra utmaningen är att vi har många invånare med luftvägsinfektioner just nu, och det innebär att de behöver provtas. Det har ökat väldigt snabbt det senaste veckorna och vår kapacitet har inte riktigt hunnit med, med tanke på att det har ökat så fort.

Johan Bratt uppmanar också invånarna i regionen att ta det lugnt i trafiken, att gå försiktig på hala vägar, att se upp för elsparkcyklar samt att ta det försiktigt vid aktiviteter, samt att undvika eller minska på alkoholen under helgerna. Detta för att undvika ytterligare belastning på sjukvården.

Annons

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund och chefläkare Johan Bratt.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan