Annons

Annons

Annons

Centrum

Så blir nya hyrorna hos Telge bostäder – ”Vi är nöjda”

Förhandlingarna mellan Telge bostäder och Hyresgästföreningen gick lättare än på flera år.

– Vi brukar inte vara klar förrän i mars, säger Hyresgästföreningens förhandlare Hassan Jama.

Text

Bild: Karin Bylund, Monika Nilsson Lysell

Annons

Vanligtvis brukar hyran förhandlas för ett år i taget, men nu har Hyresgästföreningen och Telge bostäder kommit överens om en tvåårig hyreshöjning: 1,69 procent från 1 februari 2022, samt 1,83 procent från 1 februari 2023.

– Förhandlingarna började i september och det har gått lite lättare än tidigare år för vi är klara nu, annars brukar vi vara klara i mars, säger Hassan Jama, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen Södertälje och Nykvarn.

Annons

Annons

Vad beror det på?

– Vi var överens från båda håll, trots att de ursprungligen ville se en höjning med 3,5 procent. Från Hyresgästföreningen är vi nöjda med uppgörelsen utifrån läget i länet och att det blir lite lägre här i Södertälje.

Anledningen till det tvååriga avtalet är att Telge bostäder och Hyresgästföreningen efter årsskiftet ska påbörja arbetet med en ny modell för systematiserad hyressättning, som LT tidigare skrivit att Telge bostäders vd Pontus Werlinder skulle vilja se.

Fakta

Genomsnittshyra

Telge bostäders genomsnittshyra för en standard trea skiljer sig i jämförelse med snitthyran i Storstockholm (länets alla 26 kommuner) med ungefär 22 procent för 2020 och 2021

Så här såg hyran ut i siffror föregående år:
2020: Telge bostäders snitthyra var 6 998 kr/mån (hyreshöjning helår: 1,71 procent) jämfört med 8 537 kr/mån för standard tre rum och kök i Storstockholm.
2021: Telge bostäders snitthyra var 7 099 kr/mån (hyreshöjning helår: 1,34 procent) jämfört med 8 660 kr/mån för en standardtrea i Storstockholm.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan