Annons

Annons

Annons

Annons

Simning

Insändare
Rädda Sydpoolen

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sydpoolen drivs av Actic.

Bild: Arkivbild

Annons

Sedan ett par år arbetar kommunen med att i princip lägga ned Sydpoolen och i stället på Simsällskapets önskan bygga en ny simhall med en 50 meters-bassäng med inriktning på stora tävlingar. Något behov av detta för Södertäljeborna i gemen som ska betala finns knappast.

För de många Södertäljebor som i dag nyttjar Sydpoolen, som förutom tre simbassänger varav en 25 meters-bassäng för tävlingar inrymmer det förnämliga äventyrsbadet – mycket uppskattat av stadens barnfamiljer – stora bubbelpooler, simhopptorn med mera är detta obegripligt.

Annons

Läs också Tomas Karlsson: Riktigt så ensidig kan inte badhusfrågan vara

Annons

En stor fördel med Sydpoolen är det centrala läget med gångavstånd till centrum, bussar och tåg. Att flytta denna till Östertälje eller Geneta som nämnts är därför en stor försämring. Jag läste för en tid sedan en politiker som uttalade att det behövs inte för det finns spa i de nya hotellen. Men hur många Södertäljebor har råd att gå på spa på lyxhotell?

Sydpoolen ägs av Actic som är ett stort bolag med ett 100-tal anläggningar varav ett 20-tal bad- och simanläggningar. Actic har också gjort flera renoveringar i Sydpoolen, vilket visar att de vill upprätthålla den höga standarden.

Actics avtal går ut 2028. De styrande vill ha en ny anläggning där David Winerdal (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande, uttalat att det i första hand är en simhall som ska byggas med osäkert hopp om att det i framtiden ska kunna bli äventyrsbad, vilket skulle innebära ännu mycket större investeringar. Dessutom talar man om att simhallen ska byggas och drivas i kommunal regi för att det ska bli billigare. All erfarenhet visar på motsatsen.

Hur det går för de viktiga undervisnings- respektive terapibassängerna framgår inte.

Till sist vill jag citera inlägget i LT från klass 4A i Blombackaskolan nyligen. Det lyfter fram tre saker: Torekällberget, Tom Tit samt Sydpoolen med äventyrsbad där man förutom att simma kan ”åka rutschkanor, hoppa i vågor och åka i en ström.”

Södertälje simsällskap gör ett mycket fint arbete med aktiviteter för många grupper i nuvarande byggnad men behovet av en 50 meters tävlingsbassäng så nära Eriksdalsbadet måste vara begränsat.

David Winerdal med kollegor bör därför tänka om och prioritera skolbarn och andra Södertäljebor och fortsatt satsa på Sydpoolen.

Centrumboende och badare

Annons

Annons

Till toppen av sidan