Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Lärare måste prioriteras för en tredje vaccindos

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Förbereder för en vaccindos.

Bild: TT

Annons

Smittspridningen av covid-19 stiger nu snabbt i skolan bland elever och inte minst bland de allra yngsta eleverna som oftast är för unga för att få något vaccin. Lärare är en utsatt grupp med tät kontakt med sina elever. Smittspridningen av den nya mutationen omikron ökar också och är enligt WHO en ”oroväckande variant” av det nya coronaviruset som enligt preliminära data kan innebära högre risk för återinfektion än andra virusvarianter.

Annons

Annons

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har nyligen kommit med nya coronarekommendationer. Men dessa räcker inte. Lärare måste dessutom skyndsamt få tillgång till en tredje dos vaccin eftersom den ökade smittspridningen i skolor kan riskera våra medlemmars liv och hälsa.

Skolhuvudmännen måste även ta sitt ansvar och skärpa sina åtgärder när det gäller den fysiska arbetsmiljön

Vi menar också att det allvarliga läget talar för att alla kommuner och regioner borde införa snabbtestning av elever. Skolhuvudmännen måste även ta sitt ansvar och skärpa sina åtgärder när det gäller den fysiska arbetsmiljön för att undvika trängsel och ge tillgång till skyddsutrustning i skolan.

Folkhälsomyndigheten har gett regionerna klarsignal att så småningom erbjuda alla vuxna en tredje dos vaccin mot covid-19. Enligt myndighetens rekommendationer ska man följa en viss prioriteringsordning. Nu ökar coronasmittan återigen och allt fler unga smittas, inte minst i skolan. Därför bör regionerna nu överväga att låta lärarna prioriteras efter att de medicinska riskgrupperna vaccinerats.

På så sätt kanske stängda skolor kan undvikas och eleverna kan få den utbildning de har rätt till. Världen och Sverige riskerar ett kunskapstapp av enorma proportioner och det finns oroväckande tecken på att elever har drabbats negativt av pandemin när det gäller psykisk hälsa.

Att skydda lärarna och skydda skolan skyddar Sverige.

Åsa Fahlén

ordförande Lärarnas Riksförbund

Annons

Annons

Till toppen av sidan