Annons

Annons

Annons

Debatt
Det är klart – färdtjänsten ska fungera

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Brist på både taxibilar som taxiförare har skapat problem för färdtjänst- och sjuktransporter. Foto: Marta Bordin.

Bild: Arkivbild

Annons

Svar på insändaren ”Med kylan kommer kaoset i färdtjänsten”.

Tack för din insändare. Färdtjänsten, som sedan 1977 här i länet sköts av Region Stockholm (tidigare landstinget), ska fungera. Även nu i december 2021.

Samhället står och väger mellan vad vi alla hoppas är den absoluta slutfasen av coronapandemin, men också omstartade gemensamma smittskyddsrekommendationer och en oro för ökad smitta. Just nu har det under en period under hösten varit särskilda problem med tidspassningen inom färdtjänst- och sjukresor i länet (och andra särskilda persontransporter som exempelvis kommunala skolresor).

Annons

Problemen finns i hela landet och beror i grunden på brist av taxiförare och taxibilar. Specifikt i Region Stockholm arbetar vi väldigt hårt med att verksamheten ska fungera så bra det bara är möjligt. I väntan på att taxibranschen ska återhämta sig kapacitetsmässigt efter att ha drabbats hårt ekonomiskt under pandemin (att anställa och köpa in nya bilar tar tid), handlar det mycket om att se till att de taxibilar som finns hos de bolag som ska utföra vår färdtjänst är på rull vid rätt tillfällen på dygnet och i rätt områden för att kunna ta anvisade resor.

Annons

Våra avtal ställer höga krav på bolagen avseende i synnerhet tidspassning. Och, precis som du skriver, så kan viten utfärdas för bland annat uteblivna resor. Vi i Region Stockholm i allmänhet, och förstås vi i färdtjänstnämnden i synnerhet, är djupt engagerade i att få allt att fungera så bra det bara är möjligt.

Generellt ska vår färdtjänst gå i tid, i övrigt hålla en god kvalitet samt förstås vara ekonomiskt och miljömässigt hållbar.

Men även taxibranschen gör i grunden allt de kan för att uppfylla sina avtal med oss. Att vi just nu ser en tidspassning på över 80 procent av färdtjänstresorna, och tendenser till att de åtgärder vi kan göra just nu ökar denna ytterligare, förstår jag inte är någon tröst utifrån det som du beskriver i din insändare.

Men det arbetas alltså väldigt hårt för att öka tidspassningen ytterligare. Förseningar i vår stora verksamhet (överlägset störst i världen i sitt slag) kommer alltid att kunna ske av enskilda skäl.

Men generellt ska vår färdtjänst gå i tid, i övrigt hålla en god kvalitet samt förstås vara ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Både nu och i framtiden.

Fredrik Wallén (KD)

ordförande i färdtjänstnämnden, Region Stockholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan