Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
5i12 – viktig markering mot rasism och främlingsfientlighet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De nominerade till årets 5i12-pris är Södertälje Simsällskap (med Andreas Jonerholm), Pingstkyrkans Helena Jaktlund och Livet bitch (med Johanna Thor och Grete Havnesköld). Foto: Faith Anyango

Bild: Faith Anyango

Annons

Vi ska ha ett anständigt samhällsklimat, där allas lika värde respekteras. Vi ska ha ett samhälle fritt från diskriminering och främlingsfientlighet. Vi ska underlätta för alla att delta och vara en del av samhället. Så ska vårt samhälle se ut.

Dessa var idealen som drev fram 5i12-rörelsen för mer än 30 år sedan. För att ena medborgarna och arbeta mot främlingsfientlighet och rasism stiftades 5i12-rörelsen. Varje år den 5 december klockan fem i tolv hålls en manifestation för att belysa det fortsatta arbetet. På söndagen är det åter dags.

I Södertälje bor, verkar och lever människor som har sitt ursprung i olika delar av Sverige och världen och som har olika bakgrund. Det är en styrka och vi vill representera alla kommunens invånare. Det ska inte spela någon roll var du eller dina föräldrar har sitt ursprung. Hos oss är det viktigt att stå upp för att alla är en del av samma samhälle med lika rättigheter och skyldigheter.

Annons

Annons

Samhällsdebatten har hårdnat den senaste tiden och vi ser på den utvecklingen med oro. Vi har en lagstiftning som förbjuder diskriminering men vi vet att verkligheten inte alltid speglar lagen. Det finns fortfarande många som missgynnas på grund av etnisk tillhörighet, kön eller könsöverskridande identitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Kanske kommer vi i framtiden se tillbaka på den här tiden och även minnas alla de tillfällen då människor hjälpte sina medmänniskor

I Södertälje har kommunen, Telge, Polisen och LT valt att uppmärksamma 5i12-rörelsens viktiga arbete för allas lika värde genom att i samband med detta datum utse en person eller organisation som aktivt står upp för mer medmänsklighet och som underlättar för alla att vara en del av det gemensamma samhället.

I år kommer manifestationen i Södertälje för andra året i rad att ske digitalt. Återigen utses en pristagare som bidrar till att stärka vårt samhälle. De nominerade i år är Södertälje Simsällskap, Helena Jaktlund och Livet bitch.

Det har varit en tung och sorglig tid men i det mörka finns ändå ljusglimtar. Kanske kommer vi i framtiden se tillbaka på den här tiden och även minnas alla de tillfällen då människor hjälpte sina medmänniskor och visade hänsyn, kraft och mod för att kanske rädda livet på en främling.

Annons

Vi väljer varje år en pristagare men vi alla behövs i kampen. Vi – såväl politiker som medborgare – måste stå upp för det samhälle vi vill ha.

Det gör vi varje år den 5 december klockan fem i tolv.

Boel Godner (S)

David Winerdal (KD)

Tage Gripenstam (C)

Hanna Klingborg (MP)

Alexander Rosenberg (M)

Metin Hawsho (L)

Linda Sjögren (V)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan