Annons

Annons

Annons

Debatt
Vi har varnat länge för förlossningskrisen – nu är den akut

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna vill att jouröppen mödravård ska minska trycket på förlossningsavdelningarna. Foto: Christine Olsson/TT

Annons

Såväl Centerpartiet som Sverigedemokraterna har skrivit i LT om hur de tar ansvar för förlossningsvården i Region Stockholm. Faktum är att de båda hänvisar till statliga pengar för att vilja ta detta ansvar.

Centerpartiet har dessutom suttit vid makten i 15 år i Region Stockholm och trots återkommande rop på hjälp från länets förlossningskliniker så har ingenting hänt. Inte förrän nu när det är en akut kris och över hälften av barnmorskorna på vissa förlossningskliniker hotar med att säga upp sig, vill man över huvud taget tänka på saken.

Annons

Sedan 2016 finns på Södertäljes förlossning arbetssättet BB hemma som bidrar till tryggare familjer och högre amningsfrekvens. På samma sätt har arbetssättet Min Barnmorska som bedrivs på förlossningen i Huddinge visat positiva resultat. Det här är arbetssätt som personalen på förlossningsklinikerna måste få möjlighet att utveckla.

Annons

Visioner om en barnmorska per födande kvinna samt nya direktiv om igångsättningar och metoder för att undvika bristningar, gör att det måste frigöras mer luft i systemet i förlossningsverksamheten. Endast Vänsterpartiet föreslog under budgetfullmäktige att tidigarelägga öppningen av förlossningen på S:t Görans sjukhus till 2022 för att kunna erbjuda fler förlossningsplatser.

När vi går tillbaka i våra budgetförslag till 2016 så kan vi se att vi varje år krävt fler förlossningsplatser, kortare arbetstid för personalen på förlossningen samt en barnmorska per födande kvinna i aktivt skede. Vi har haft det med varje år, men de som styrt regionen under alla dessa år har inte haft det med.

I stället har man skrivit ner förlossningsprognoserna utan hänsyn till att en förlossning i dag tar längre tid, skjutit upp öppnandet av S:t Görans förlossning samt hävdat att det är normalt att 800 kvinnor mellan januari och augusti i år fått föda på överfulla förlossningskliniker då det inte gått att hänvisa dem vidare.

Lyssna på barnmorskorna och inför förkortad arbetstid med bibehållen lön.

För att lösa akuta och långsiktiga förhållanden inom förlossningsvården i Region Stockholm föreslår Vänsterpartiet följande:

Annons

1) Öppna upp ytterligare förlossningsplatser genom att tidigarelägga öppningen av S:t Görans förlossning till 2022, öppna eventuellt akut fler platser på Karolinska sjukhuset.

Annons

2) Lyssna på barnmorskorna och inför förkortad arbetstid med bibehållen lön. Det har bland annat testats på Huddinge sjukhus akutmottagning. Personal trivs bättre, mår bättre, sjuktalen går ner och det blir lättare att rekrytera och behålla medarbetare.

3) Ge samtliga förlossningskliniker i Region Stockholm förutsättningarna att bedriva ”Min barnmorska” eller liknande modeller. Det är en verksamhet som är sprungen ur professionens idéer om hur man bäst knyter ihop förvård, förlossningsvård och eftervård.

4) Inför lönetrappor där det lönar sig att jobba kvar. Ge ordentlig ersättning vid obekväma arbetstider.

5) Minska trycket på förlossningsavdelningarna genom att införa jouröppen mödravård med drop in-tider dit oroliga gravida kan vända sig i stället för att behöva åka till förlossningen.

Catarina Wahlgren (V)

gruppledare Vänsterpartiet Region Stockholm

Kerstin Pettersson (V)

ledamot i kommunfullmäktige Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan