Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Krisberedskap är en medmänsklig handling

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Översvämningar och andra samhällspåverkande kriser har blivit vanligare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons

De senaste åren har stora samhällspåverkande kriser blivit allt vanligare även i Sverige. En Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Svenska Röda korset, att svensken är dåligt förberedd på en kris. Det är oroande. Tillsammans måste vi ta oss an utmaningen och bygga upp en stark krisberedskap som fungerar och inkluderar även de mest sårbara i vårt samhälle.

Svenska Röda korset vill se:

• En bättre krisberedskap generellt. Individuell krisberedskap är en medmänsklig handling. Om fler är förberedda kan myndigheter och organisationer som Röda korset fokusera på de mest utsatta vid en kris. Kommunerna har en viktig roll i att sprida information om krisberedskap till sina invånare. Alla har dock inte samma möjlighet att ta till sig information eller ta hand om sig själv och sina närstående i en krissituation. Kommunens uppdrag att anpassa information och insatser är därför viktigt.

Annons

Annons

• En starkare koppling mellan krisberedskap och socialt arbete i vardagen. Ju bättre kommuner är på att hantera en kris, desto bättre blir hela samhället på krishantering. Röda korset ser dock allt för ofta att det brister i samverkan mellan kommunernas sociala arbete i vardagen och kommunens krisberedskap. Då finns stor risk att vissa, särskilt utsatta grupper av människor exkluderas i krisberedskapsarbetet. Vi vill därför se en tydligare social dimension i kommunernas krisberedskap, och en större samverkan mellan krisberedskap och till exempel socialtjänst.

Coronapandemin har tydliggjort att samhället inte tillräckligt lyckats möta människors olika livsförutsättningar och behov i kriser.

• En krisberedskap med människan i fokus. Coronapandemin har tydliggjort att samhället inte tillräckligt lyckats möta människors olika livsförutsättningar och behov i kriser. Redan utsatta grupper har drabbats hårdast. Tyvärr har vi sett att de utredningar och förslag om förändringar inom krisberedskap och civilt försvar alltför mycket fokuserar på systembyggande. Den enskilda människan, särskilt den som riskerar störst utsatthet i kris, lyser med sin frånvaro. En krisberedskap som mer tydligt sätter människan i fokus måste till.

• Att civilsamhället tas med i krisplanering och förberedelse. Civilsamhället har stort förtroende bland grupper som kan vara svåra att nå under en kris. Ändå osynliggörs ofta civilsamhället som krisaktör när det gäller planering. Samverkan mellan kommuner, myndigheter och civilsamhällesaktörer behöver stärkas, inför och under kriser. Bland många kommuner i Sverige, inte minst i vår kommun, finns ofta ett väl etablerat samarbete med civilsamhället. Men civilsamhället bör systematiskt inkluderas i planering och förberedelse, inte minst vad gäller finansiering.

Annons

Annons

Röda korset i Södertälje kan och vill fortsätta att vara en tillgång för Södertälje kommun och alla dess invånare. Med lärdomarna från närliggande kriser i färskt minne finns nu en möjlighet att skapa en ny flexibel krisberedskap som bygger på hela samhällets krafter, som sätter den enskilda människan förutsättningar och behov i centrum. Låt oss ta vara på den.

Anna Hägg-Sjöquist

ordförande Svenska Röda korset

Viveka Ek

ordförande Södertälje Rödakorskrets

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy