Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertäljes budget 2022-2024

Debatt
Så bygger vi en jämlik framtid

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna vill satsa på miljözoner för bättre luftkvalitet, ”hemskolearbet i själva skolan samt uppförandet av solcellsparker. Foto: TT

Annons

Pandemin blottade hur svagt och sargat vårt samhälle blivit. Vi såg resultatet av många års nedskärningar i vitögat. Den radikala omfördelningen av våra gemensamma tillgångar till det privata genom utförsäljningar, skattesänkningar och extrema privatiseringar av välfärden visade sig vara fel väg, rent av livsfarligt.

Det gäller även missbruket av jordens ändliga resurser. Vi behöver ett nytt system som överordnar vår överlevnad och underordnar vinster åt aktieägare. För de kommande generationerna men även för oss som behöver ett stabilt, robust samhälle som kan värna om oss redan i dag.

Med vår budget tar vi klivet mot en jämlik framtid. Lösningen går genom en rättvis fördelning av både våra naturresurser och omställningskostnaderna. Vi lägger resurser på solcellsparker och laddstolpar, utbyggnad av biogas och mer som ger Södertäljeborna både utbildningsmöjligheter och arbete.

Annons

Annons

Vi vill ha ett vackert genomtänkt Södertälje så vi återinrättar tjänsten som stadsarkitekt

Södertälje behöver också en koldioxidbudget så att vi vet vart vi är på väg och kan ta de bästa besluten. För en bättre luftkvalitet i staden vill vi se en reducering av hastigheter och införande av miljözoner och genom samarbete med näringsliv och civilsamhälle skapar vi tillsammans ett klimatprotokoll om den gemensamma vägen för vår stad.

Vi vill ha ett vackert genomtänkt Södertälje så vi återinrättar tjänsten som stadsarkitekt för att den formmässigt och arkitektoniskt hållbara staden ska bli möjlig. I avvaktan på att staten åtgärdar de värsta avarterna inom marknadsskolan förstärker vi personalresurserna inom förskolan och fritidshemmen samt återinför tvålärarsystemet i skolan i eftersatta områden. Då barns hemförhållanden kan vara svindlande olika så ger vi mer pengar till skolorna för ”hemskolearbete” i själva skolan.

Utförsäljningar, skattesänkningar och extrema privatiseringar har gjort att förutsättningarna för ett värdigt åldrande är utmanande. Därför förstärker vi vården med ökad personal och inför mer tid till omsorg samt även förkortad arbetstid med bibehållen lön inom ett hemtjänstområde till att börja med.

Många människor har varit utan jobb länge i Södertälje, en snabb och smart åtgärd är att vi satsar på fler utbildningsplatser på vuxenutbildningen. Det säger sig självt att om du nekas en plats för att lära dig svenska med språkstöd, komplettera vissa ämnen eller sadla om så kommer du inte ha det arbetsmarknaden söker. Så ger vi Södertäljeborna verktygen för att ta makten över sitt liv.

Annons

Annons

Vi kommer också driva för en kommunal arbetsförmedling som tar tillvara den kunskap och de nätverk som byggts upp och nu slagits i spillror i och med regeringens nedmontering av arbetsförmedlingen, det är så vi säkrar att var endaste Södertäljebo får de allra bästa möjligheterna.

Vi inför en effektiv åtgärd redan nu: femhundra kronor mer per barn och månad för de familjer som haft försörjningsstöd i mer än ett år.

Polisen säger: nu måste civilsamhället och det sociala förebyggande arbetet kliva in. Det håller vi fullständigt med om. Barnfattigdomen i Södertälje ska minskas radikalt. Vi inför en effektiv åtgärd redan nu: femhundra kronor mer per barn och månad för de familjer som haft försörjningsstöd i mer än ett år.

Vi utökar och förbättrar öppettiderna på våra fritidsgårdar och våra bibliotek. Vi inför en avgiftsfri kulturskola och en helt ny satsning är ”fritidsbibliotek” där barn och unga kostnadsfritt kan låna sportutrustning, allt i en cirkulär ekonomi. Inga unga ska behöva avstå från sina drömmar och sina intressen på grund av föräldrarnas ekonomi.

Vänsterpartiet välkomnar alla som vill återta kontrollen över välfärden för en jämlik framtid.

Vänsterpartiet Södertälje

Sait Yildiz (V)

tillförordnad gruppledare

Linda Sjögren (V)

Ale Friberg (V)

Kerstin Pettersson (V)

Eva Bjurholm (V)

Staffan Norberg (V)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy