Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

TV: Senaste nytt om covid-19

Folkhälsomyndigheten uppmanar till försiktighet framöver, under dagens pressträff om läget kring covid-19 i Sverige.

– Vi går nu in i vintersäsongen, där smittspridningen riskerar att öka, säger Sara Byfors från Folkhälsomyndigheten.

Bild: TT

Annons

Det är nu angeläget att vaccinationstakten ökar och målet är att alla som är över 65 år och tillhör riskgrupp ska ha fått en påfyllnadsdos kring vecka 50, berättar Sara Byfors under dagens pressträff.

Ett av de senaste buden från Folkhälsomyndigheten är att alla över 18 år ska få en tredje dos, något som delas ut i åldersordning – precis som innan.

– Regionerna ansvarar för att planera utdelningen av en påfyllnadsdos, det är inget som man behöver ha koll på själv, säger Sara Byfors.

De nya rekommendationerna, att man ska stanna hemma om någon i hushållet har bekräftad covid-19, även om man är vaccinerad.

– Det är relativt hög risk att den som är vaccinerad också blir smittad då man är så pass nära de som man delar hushåll med. Detta kommer införas succesivt i regionerna, säger Sara Byfors.

Annons

Annons

– Man är exponerad i sitt hushåll och därför är det viktigt att man stannar hemma om det finns en smittad i hushållet.

Om det vid arrangemang vistas mer än 100 personer inomhus ska man antingen använda sig av vaccinationsbevis eller anvisa folket till sittplatser på max åtta personer per sällskap.

– Man kan välja att inte ha vaccinationsbevis som arrangör och använda sig av sitt-rekommendationen som smittskyddsåtgärd, säger Sara Byfors.

Se sändningen från Expressen här

Folkhälsomyndigheten har sett en stor ökning av antalet smittade den senaste veckan, men det är svårt att säga exakt vad det beror på. Det kan delvis bero på rekommendationen om ökad testning.

– Men vi tror också att det är en reell ökning av smittspridningen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Få nya på iva

När det gäller iva är antalet nyinlagda fortsatt på en låg nivå. Men man ser en viss ökning av vaccinerade som behöver intensivvård. På iva vårdas i Sverige just nu 21 patienter för covid-19.

– Man kan se att det är fler vaccinerade i relation till ovaccinerade som ligger på iva just nu, säger Byfors.

– Men budskapet är att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom.

Annons

Antalet nya dödsfall ligger även det på en låg nivå.

– Vaccinet skyddar även mot död i covid-19. Men det finns även de som inte klarar av en infektion trots vaccination, säger Sara Byfors.

Annons

Fler i slutenvård

Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen, berättar att antalet personer som vårdas utanför iva stiger.

– Den uppgång vi ser utanför iva återspeglas inte på iva, säger Urban Lindberg och fortsätter:

– Men vi tror nog att iva-kurvan kommer gå tillbaka till att följa utvecklingen inom slutenvården, säger han.

En majoritet av regionerna förutspår ett försämrat läge inom vården den närmaste tiden.

I övriga Europa syns fortsatt en stor ökning av antalet fall. De länder där vaccinationsgraden är sämre har en allvarligare situation.

– Antalet dödsfall ökar även i Europa, säger Sara Byfors.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy