Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Rädda trygghetspensionen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattörerna vill få bort nödlösningen där äldre tvingas ta ut sin ålderspension, när de nekas sjukersättning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

För många är pensioneringen en tid att se fram emot. Efter att ha firat sin sista födelsedag som anställd kan dagarna upptas av barn, barnbarn och fritidsintressen. Men för många är det inte åldern, utan kroppen som sätter stopp för arbetslivet. Alla kan inte arbeta hela vägen fram till pensionsåldern och för dem blir de ekonomiska konsekvenserna smärtsamt tydliga. För dem gör den nya trygghetspensionen stor skillnad.

 I dag tar regelverket för att få rätt till sjukersättning ingen hänsyn till ålder, vilket innebär att en 64-åring bedöms på samma sätt som en 34-åring. Många som närmar sig pensionsåldern nekas därför sjukersättning, trots att de inte kan arbeta och aldrig kommer hinna med att både bli friska och skola om sig innan det är dags att gå i pension.

Annons

Nödlösningen blir i stället att börja ta ut sin ålderspension i förtid, vilket ger en lägre pension livet ut. Så ska det inte vara. En undersköterska, byggarbetare eller serveringspersonal ska inte behöva bli fattigpensionär för att värk i kroppen gör arbetet omöjligt. Målet ska självklart vara att ingen slits ut av arbetslivet. Men innan vi når dit måste alternativen för de som arbetat och gjort rätt för sig bli mer rättvisa.

Annons

Därför föreslår vi socialdemokrater en trygghetspension. Vi vill införa särskilda regler för äldre så att den som slitit ut sig i arbetslivet och har som mest fem år kvar till riktåldern för pension ska få sjukersättning i stället för att tvingas ta ut sin intjänade ålderspension.

Moderaterna var tidigt ute och meddelade att de är emot trygghetspensionen. I vanlig ordning motsätter de sig ekonomiska förbättringar för vanligt folk.

Om regeringens budget godkänns av riksdagen blir trygghetspensionen verklighet redan under nästa år.

Moderaterna var tidigt ute och meddelade att de är emot trygghetspensionen. I vanlig ordning motsätter de sig ekonomiska förbättringar för vanligt folk. Trygghetspensionen är inget undantag.

För att rädda trygghetspensionen pågår sedan ett antal veckor en namninsamling i hela Sverige. Efter att över 17 000 personer har anslutit sig verkar det nu som att de högerkonservativa inte vågar rycka bort trygghetspensionen. Om just den var det nämligen knäpptyst när Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna till slut berättade vilka av regeringens förslag de tänker försöka stoppa. Men Moderaterna kommer inte att tveka en sekund att ta bort trygghetspensionen så fort de får chansen.

Annons

Alla som har arbetat har rätt till en bra ålderdom - oavsett yrke. Trygghetspensionen är ett viktigt steg för att göra verklighet av den visionen. Att människor som har jobbat hårt och bidragit till samhället kan straffas ekonomiskt är inget annat än ovärdigt.

Tobias Baudin (S)

partisekreterare

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot

Abraham Halef (S)

riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy