Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Insändare
Stadsbyggnadsnämnden saknar kompetens

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I maj – inför mark- och miljödomstolens avgörande om Besqabs bostadsplaner i Bergvik – besökte rätten, med rådman Anders Lillienau, området.

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Flera av samhällsbyggnadskontorets tjänstemän som föreslår hur samhällsbyggnad ska utvecklas, hur stadens mark ska bebyggas, hur arkitekturen ska se ut bor inte själva i kommunen.

Naturligtvis är detta en brist för att känna och förstå vad som är invånarnas behov och vilja.

Lekmännen (det finns undantag) i de politiska nämnderna saknar oftast själva kompetens för att kunna analysera en begäran från samhällsbyggnadskontoret om exempelvis stadsplaneförändringar vilket oftast leder till att nämnden säger ja till projekt som egentligen inte ska beviljas.

Annons

Annons

Ett exempel på detta är att bebygga nyckelbiotopen Brunnsäng 1:1, vid Bergvik. Där har kommunen förlorat ett mål i Mark- och miljödomstolen på grund av bristande beredning av ärendet samt underlåtelse att beakta de höga naturvärdena som finns i området.

Men, efter avslaget i domstolen sänds nu en ny begäran från samhällsbyggnadskontoret till stadsbyggnadsnämnden som inte läser in sig på materialet om varför kommunen och byggföretaget Besqab fick avslag (läs domen) utan i stället antar planarkitektens egen tolkning i samhällsbyggnadskontorets begäran som den rätta tolkningen. Pinsamt.

Kommunen använder sig inte av möjligheten att sälja mark till bästa pris eller utlyser arkitekttävlingar, vilket gör att invånarna känner sig svikna och bedragna.

Kommunen skapar i stället en allians med byggföretagen, igen och i detta fallet Besqab, som inte behöver betala för marken om föreslagen detaljplaneförändring får avslag i Mark- och miljödomstolen. Klurigt och lurigt.

Besqab satsar återigen många miljoner på att ånyo försöka vinna sin talan då vinsten för att få bygga ett höghus i nyckelbiotopen är cirka 50–75 miljoner kronor för ett tiovåningshus. Ett naturläge, en spridningskorridor för biologisk mångfald, en biologisk oas i de stadsnära tallskogarna som börjar i Kusens backe och går förbi vattenfallet i Brunnsäng.

Annons

Miljönämnden fattade nyligen beslut om att vilja bevara dessa omistliga stadsnära naturområdena, men varken samhällsbyggnadskontoret eller stadsbyggnadsnämnden verkar förstå eller bry sig om detta.

Vi Södertäljebor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy