Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hotellplanerna vid Maren

Insändare
Dags för omtag för Marenplanen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Norr om Inre Maren planeras det 16 våningar höga hotellet.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Tiderna förändras, vi är fortfarande i en pandemi vi inte ser något slut på samtidigt som vi på allvar har börjat inse att vi närmar oss en klimatkris med bl a förändrat väder, även hos oss i Sverige.

Man kan fråga sig om samma behov av hotell kommer finnas i framtiden. Kommer vi konferera på hotell eller blir det online? Kommer vi resa på samma sätt som vi har gjort?

Annons

Alla miljörapporter säger att vi måste börja förbereda oss för översvämningar. Jag ser inte att man har tagit höjd för detta i Marenplanen.

Annons

Över 200 medborgare och föreningar i Södertälje skickade in synpunkter och genomtänkta förslag när det var ute på samråd. Nu ska förslaget granskas och vad jag kan läsa mig till tar man inte hänsyn till Södertäljebornas åsikter. Projektet hänvisar mest till planen för Södertäljes stadskärna 2009–2029 där man har tyckt att det skulle passa med ett höghus vid Maren.

Det 16 våningar höga hotellet är det, som så gott som alla man frågar, vänder sig emot. Höghuset gör att vi inte kommer att se Orionkullen med flickskolan från Marenplan, Köpmangatan kommer bli en skuggig plats samt att höghuset bryter av mot den vackra bebyggelse som idag finns vid Maren. Majoriteten av de som har synpunkter vill att man bygger ett hus som smälter in i stilen med övriga byggnader.

Projektet säger att man på sikt vill öppna Maren för båttrafik samtidigt som man vill minska vattenytan genom att bygga större kajer. Södertäljeborna vill ha kvar Maren som den är. Ska vi ha båttrafik där behöver vi allt vatten vi har. Kajerna kan byggas om ändå, men då behöver inte huset vara så stort.

Jag vill uppmana stadsbyggnadsnämnden och Södertäljes politiker att lyssna på sina medborgare.

Det har kommit in många bra förslag på att bygga ett lägre hus vid Maren där man kan ha stadsbiblioteket, konsthall mm. Det skulle verkligen kunna bli vårt vardagsrum.

Vi har val nästa år. Vilka partier är beredda att driva igenom Marenplanen och bygga ett högt hotell samt minska Marens yta?

Christine Dougias Andersson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy