Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Utspridd bebyggelse motverkar hållbar utveckling

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Framtid Södertälje, så kallas Södertäljes översiktsplan. Foto: Arkivbild

Annons

För några år sedan godkände stadsbyggnadsnämnden i Södertälje en detaljplan för sex villor på ett ensamt liggande bergparti intill golfbanan i Viksberg (Viksberg 3:1, område B). Detta trots att samhällsbyggnadskontoret efter programsamrådet bedömt området som olämpligt för exploatering.

Själv påpekade jag i ett inlägg i LT att beslutet helt klart strider mot de principer som uttrycks i kommunens översiktsplan, i synnerhet huvudprincipen ”Utspridd bebyggelse ska undvikas”.

Annons

Jag befarade också att ett godkännande av ”en plan som så uppenbart strider mot principen om hållbarhet innebär en radikalt sänkt ribba för framtida byggplaner vad gäller sådana hänsynstaganden. Det är förödande”.

Annons

Jag blev tyvärr sannspådd. Nu är det dags igen.

Stadsbyggnadsnämnden har nu beslutat att planera ännu ett område vid Viksbergs golfbana, med 30 nya bostäder. Med lika dålig kollektivtrafik och samma avsaknad av cykel- och gångvägar, förskola, skola, affär etcetera. Och även denna gång trots att samhällsbyggnadskontoret sagt nej till exploatering eftersom det så uppenbart strider mot översiktsplanen.

Gemensamt för de tre nämnda exemplen är att politikerna helt sonika avfärdar såväl tjänstemännens kompetens som översiktsplanens princip

Ett tredje exempel, också det färskt, rör en plan för 20–30 villor i Jumstaberg, norr om de befintliga. Också den planen beslutade stadsbyggnadsnämnden att genomföra, trots samhällsbyggnadskontorets nej.

Gemensamt för de tre nämnda exemplen är att politikerna helt sonika avfärdar såväl tjänstemännens kompetens som översiktsplanens princip om att undvika utspridd bebyggelse med att ”Nämnden gör en annan avvägning”. Motivet är i samtliga fall att ”… det finns en stark efterfrågan på småhus”.

Så lite är alltså översiktsplanen, alla samråd och allt arbete bakom den värd.

Det bådar inte gott inför dess kommande revidering och i synnerhet inte för Södertäljes utveckling i hållbar riktning.

Lars Klasén

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy