Annons

Annons

Annons

Södertälje

Vännerna minns Christina Johansson: ”Saknaden blandas med glädjen”

Vår nära vän Christina Johansson, Strängnäs, har avlidit i en ålder av 82 år. Hon sörjs närmast av döttrarna Lena och Gunilla från ett tidigare äktenskap, en syster bosatt i Kanada och deras familjer samt av livskamraten sedan många år, Owe Adolfsson.

Christina Johansson, 1939–2021. Bild: Privat, samt Fredrik Sandberg/TT.

Annons

Christina var född i Västervåla i norra Västmanland och bodde som barn i Virsbo. Större delen av sin skolgång gick hon i läroverket i Västerås.

Vi som med dessa rader vill minnas Christina är några nära vänner från gymnasietiden i slutet av 1950-talet och som haft förmånen att kunna hålla kontakten med varandra genom många år.

Christina, liksom vi, tog studenten 1957 och därpå följde för hennes del fortsatta studier i Uppsala i kemi och matematik. Detta skulle utgöra basen för en livslång och mycket uppskattad lärargärning vid de bägge gymnasierna i Södertälje.

Annons

Annons

Många av oss bildade familj, bosatte oss på olika orter men höll ändå reda på varandra i livets skiftande skeenden.

I början av 1990-talet väcktes ett intresse att närmare återknyta kontakterna från ungdomsåren och inkludera våra fruar och män i en ny gemenskap. Resultatet blev en grupp på sex par, inalles 12 personer med intresse för natur, kultur och resor.

Detta blev upptakten till att vi årligen träffades och genomförde ett besök i något utvalt landskap. Planeringen växlade mellan de sex paren och varje sommar bjöds på nya upplevelser.

Under de ca 20 år som detta pågick hann vi under några sommardagar tillsammans besöka de flesta landskap från Skåne i söder till Hälsingland i norr.

Christina var en mycket god organisatör, noggrann, påläst och med en fin förmåga att, med Owe vid sin sida, hitta intressanta besöksmål, bra övernattningar och inte minst, spännande matställen.

En av många minnesvärda resor gick till Hälsingland med dess vackra natur, där vi under några dagar besökte praktfulla hälsingegårdar, kyrkor och konstmuseer.

Vi gjorde även en avstickare till Owes jaktmarker, åt en förträfflig middag på Voxnabruks Herrgård och avrundade turen med en operaföreställning på Dalhalla norr om Rättvik. Christinas goda humör och varma omtanke om sina många vänner kom oss alla till del.

Annons

Nu är Christina inte längre med oss och hon efterlämnar ett tomrum som blir svårt att fylla. Men vi som är kvar ännu en tid skall låta saknaden blandas med glädjen av allt hon gav oss.

För Västeråsvännerna,

Ragnar Strömberg, Bo och Margareta Spännare, Inga och Björn Lundblad, Gerda Stenström och Kaj Norderyd, Kristina Nilsson genom Per-Olov Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan