Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Minskat bilåkande – bra för klimatet och humöret

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilkö på E4/E20 mellan Stockholm och Södertälje. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

I klimatdebatten är frågan om fossila bränslen bildligt och bokstavligt brännande.

Transportsektorn är en stor utsläppare av koldioxid. Att reducera utsläppen, inklusive de från privatbilismen, är ett måste.

Betydelsen av det framstod för mig än klarare när jag, som avvecklat bilägandet, häromdagen lånade en bil för ärenden i Stockholm. Att stå med motorn på i en till synes oändlig mängd bilköer missgynnade förutom klimatet mitt humör och min tidsplanering.

Annons

Annons

Trängselskatter, koldioxidavgifter och liknande kollektiva styrmedel för att reducera biltrafiken syns mig helt nödvändigt. Men jag inser också att det handlar om vanor, bilen är en frihetssymbol. Oerhört praktisk för att forsla personer och ting. Det behöver göras när det måste göras, men jag lär av egen erfarenhet att det går att omvänja sig till en betydligt lägre "bilförbrukning", till förmån för humör, familjebudget och klimatbelastning.

Tillsammans kan kollektiva styrmedel och individuella val göra skillnad.

Avvand före detta bilägare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy